Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 94: Prisa fotoboken!

| 2 kommentarer

På tisdag 28 oktober delar Svenska Fotografernas Förbund ut priset för bästa svenska fotobok 2014. Bildradions Göran Segeholm går igenom bidragen med curatorn Gunilla Muhr och konstvetaren Susanne Fessé, och tar upp fotoböcker som fenomen i största allmänhet.

Länkar som kan vara av intresse:

Play

2 kommentarer

 1. Eftersom jag inte har så mycket annat för mig just nu, så är det inte bara Jonas som uppskattar att ni snackar på rätt länge.
  Men som den messerschmitt jag är måste jag ju korrigera dig, Göran. Det är inte alls smutstiteln, utan det är försättsblad som sidan som förenar bokblock med pärm kallas. Smutstiteln är den sida som bara brukar innehålla boktitel och författarnamn.
  Förr såldes böcker inte inbundna, eftersom den som köpte boken lämnade in den för bindning så att böckerna fick ett enhetligt utseende i biblioteket. Då fanns smutstiteln där som en skyddande sida mot tryckarens smutsiga fingrar. Tillhör visserligen avdelningen för helt ovidkommande vetande, men det finns ju en tid och plats för det också.

  Stefan
  Som för egen del hoppas att Tobias och Klara vinner. Jag gillar deras tilltro till att fotografi kan användas som något som ger oss mer om mycket komplicerade och mångdimensionella skeenden. Men jag tyckte mig höra på din ton att det inte var din favorit :-)

 2. Små upplagor och stora fotografer är kanske receptet för att göra fotoboken också monetärt värdefull? AbeBooks har gjort en lista på de mest värdefulla samlarobjekten bland fotoböcker: http://bit.ly/10wDp34 . En signerad förstaupplaga av Robert Franks ”Les Americains” toppar med ett pris på 10 000 USD. Dessbättre, för alla som värderar bilden och läsupplevelsen, finns många av topplistans titlar i nyutgåvor till rimligare priser.

  Och vem vet var böckerna nominerade till Svenska fotobokpriset landar efter kvällens prisgala och med tidens tand ;-)

  Besökte CFF och bläddrade i alla underbara fotoböcker – en riktig guldgruva! Den pågående utställningen Sidor är också sevärd – mina favoriter där blev Lotta Törnroths (ödes)mättade bilder ”I wait as a Lighthouse”.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.