Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 93: Med händerna som ögon

| 4 kommentarer

I all tysthet äger en helt nyskapande fotoutställning rum i Stockholms stadsmuseum. Tre dövblinda fotografer ställer ut bilder som det är möjligt att titta på inte bara med ögonen, utan också med händerna.

Bildradion har träffat fotograf Rolf Eriksson, blind sedan födseln. Dessutom berättar projektledaren Truls Nord om vad han lärt sig genom att arbeta med fotografi tillsammans med människor som har svårt att se.

Play

4 kommentarer

 1. Hej!
  Tack för att du lyfter ett ovanligt ämne! Mycket intressant.
  Det som gjorde mig mest besviken var att Bildradion den här gången inte följer den goda gamla seden att presentera ordentligt den
  person som ställer upp för podcasten. Inte konstigt då att den blev så kort. Lite då och då slängs det in lite mager information om Truls. Men vilka ”vi” är som han ibland pratar om förblir exempelvis helt oklart. Mycket nonchalerande för både de inblandade och lyssnaren måste jag säga.
  /Katja.

 2. Du har helt rätt Katja, point taken. Dock skulle jag hellre beskriva det inträffade som ”slarvigt” än ”nonchalant”.

 3. Då kan väl jag presentera oss som varit med i detta projekt. De tre fotograferna är Graciela Gonzalo-Sundström, Göran Rydberg och Rolf Eriksson. De har alla tre olika grader om syn- och hörselbegränsningar. Rolf har alltid varit helt blind, medan Graciela och Göran har sett, men numera har grava synbegränsningar.
  Truls har varit initiativtagare och projektledare. Tidigare har han arbetat på Tekniska Museet som fotograf, men numera frilansar han. Har nyligen gett ut en bok som heter »Etter far«.
  Gunilla Muhr är curator och verksam på Centrum för Fotografi. Hon har haft bilddiskussioner med fotograferna. Gunilla har Göran träffat i ett par bildradioavsnitt.
  Kim Jarl är den som kläckte idén om hur bilderna skulle göras. Han arbetar på ett företag som heter Layout & dekor.
  Carina Søe-Knudsen är illustratör och har tagit fram de bildbeskrivningar som finns till de taktila bilderna.
  Och till slut har jag arbetat med både de taktila bilderna och alla andra bilder som ställs ut. Också jag har varit med i ett par bildradioavsnitt.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.