Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 84: Hundrasjuttiofem

| 3 kommentarer

På sätt och vis kan man säga att fotografin fyller 175 år den 19 augusti 2014, i varje fall om man räknar franska statens friköpande av Louis Daguerres patent som startpunkten. Med anledning av det har jag träffat Iréne Berggren, som är mycket kunnig i fotohistoriska frågor och bland annat undervisat i ämnet på Konstfack i Stockholm.

Det roliga, som jag inte visste när jag bokade in intervjun, är att Iréne kurerade utställningen Lika med, som kom till i samband med att fotografin fyllde 150 år (dock två år för sent, den visades först 1991). Lika med var omtalad på sin tid för sina moderna och lite oortodoxa grepp, och om man kan lita på Wikipedia blev det Annika Karlsson Rixons genombrott.

Du som är väl bevandrad i fotografins tidiga utveckling kommer att känna igen dig. Vi pratar om klassiska namn som Daguerre, Fox Talbot, Bayard (må han vila i frid) och i någon mån Niepcé. Vi kommer in på böcker om fotohistoria också, och några titlar var nya för mig. Till exempel hade jag helt missat en bok om de tidigaste fotograferna i Sverige (med den fullt rimliga titeln De första fotograferna) av Björn Axel Johansson, och Burning with Desire av Geoffrey Batchen. Den senare låter jätteintressant, men Iréne varnar för ett visst tuggmotstånd.

Inte sedan Bildradion började publicera sig på Acast har vi haft så många bilder i en podcast. Det beror på två saker: 1) De flesta bilderna är säkra att publicera, eftersom upphovsskyddet gått ut och 2) vi vill visa hur alla böcker ser ut.

För er som undrar varför vi lägger upp podcasten både i Acast-format och i gammalt ljudformat här på hemsidan så är det för att det ska vara möjligt att ladda hem mp3-filen för den som så önskar. Det fungerar bara med vårt gamla bildlösa publiceringssystem.

Play

3 kommentarer

 1. Jag blev uppmärksammad på denna utställning.
  Kolla om ni fundera över var punktum diskuteras idag.
  http://www.salzburger-kunstverein.at/en/exhibitions/2014/2014-07-26/punctum

  /Iréne

 2. Så har jag rusat iväg och köpt Photography, A cultural history. Och det är ert fel!!!
  ;-)
  Stimulerande avsnitt.
  Mvh
  Sigfrid

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.