Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 76: Förhöjd ljuskänslighet

| Inga kommentarer

jennymaria

Sedan jag för kanske fem eller tio år sedan började följa Jenny Maria Nilssons spår i media – både sociala och andra – har en bild av någon slags modern renässensmänniska sakta vuxit fram. Ena veckan deltar hon i radioprogrammet Filosofiska rummet i P1, en annan gång skriver hon en recension för Dagens Nyheter om en fotoutställning i Stockholm eller deltar i en intensiv debatt om matematikundervisningen i skolorna. Hon har ett förflutet som fotograf på en lokaltidning (”där sa vi att en bra bild är skarp, har klara färger och innehåller Peter Forsberg”), och numera handleder hon blivande konstfotografer på Sveriges mest prestigfulla konstfotoutbildning (Fotografiska Högskolan i Göteborg).

När jag träffar henne för att spela in det här har precis hennes första bok kommit ut. Den handlar om författaren Albert Camus, och har fått strålande recensioner. Jenny Maria skriver om honom genom sitt eget sätt att tänka, och boken är svår att lägga ifrån sig oavsett man har förkunskaper eller inte.

Som du förstår handlar det här podcastavsnittet inte bara om en enda sak, men vi försöker tänka särskilt mycket på ljus. Som den grundliga person Jenny Maria är, försökte hon under en period i sitt liv att tränga igenom alla ljusets hemligheter. ”Det liknande en slags psykos.”

Dessutom blir det Meningen med bilden. Denna veckan har Anna Clarén bidragit med fotografiet nedan, som du kanske sett förut eftersom den varit affischbild för hennes bok och utställning Close to Home.

1-02-18 Meningen med bilden

 

Play

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.