Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 70: Gör rum för dem som blöder

| 10 kommentarer

hannah blöder

Vad är det klokaste någon kan säga om fotografi? Göran och Hannah botaniserar i citat-djungeln. Dessutom: Del 2 av Meningen med bilden. Bilden som avhandlas idag är denna:

feminism

Play

10 kommentarer

 1. det här var ju ett riktigt roligt avsnitt! eller härligt kanske är mer passande? jag tycker det blir så fritt och hm…. samtalet flyter som en vårbäck -om man ska använda på minuten termer :D
  tack för att ni snabbt går igenom fotograferna innan varje citat :)

  och inta ruka och hon som fotade princesslandet-avsnittet är mitt favvoavsnitt!!

  jätteintressant det här med beskrivande av bilden. jag har bara en gammal mp3-spelare som jag lyssnar på så jag ser antingen bilden före eller efter. helt klart mer spännande att se den efter och det skapar mer tankar och funderingar.

  tack också till jonas som kör till biskops arnö och ger en anledning till dessa långa, härliga avsnitt som aldrig känns stressade :)

  gnau!

 2. ps. tack för podcast-inspirationen! mellan skärpa och korn flyter på bra :)

  ps2. är det en grejj att du inte använder svartvita porträtt till avsnitten nu på senaste tiden?

 3. Bildradion är mångfacetterad och släpper fram många olika röster om fotografi. De flesta bidrar stort med inspiration till mig. Det kan t o m bli motsägelsefullt; I avsnitt 66 talar Mats Andrén i sin fjärde tanke om fotografi om vikten att visa och dela sina bilder. ” Om det inte visats så har det inte hänt”. Mats refererar också till Chase Jarvis som uppmanar till Produce-Share-Sustain när det gäller fotokonsten.

  I detta avsnitt 70 diskuterar Hannah och Göran Nan Goldings citat ”Unless you don´t need art to survive, then don´t do it”. Göran framför tanken att ge dem som ”blöder” för konsten mer svängrum och refererar bl a till Fotografiskas höstsalong med (alltför) många hugade utställare.

  Som fotoentusiast kan jag inse komplexiteten med också denna del av fotokonsten och det är svårt nog att ”komma ut” med sina bilder och att hitta kanaler för relevant kritik. Förmodligen finns det en ”rätt plats” att ställa ut för varje fas i en fotografs utveckling; Från familjen och vännerna till Facebook, fotoklubben, det lokala galleriet och vidare …

  //Martin

 4. Tack för feedback, alltid lika värdefullt.

  Jojonas, lycka till med korn och skärpa. Kul att det blir fler fotopoddar.

  Martin, det måste ju vara motsägelsefullt eftersom vi inte alltid håller med varandra. Jag förstår hur Mats Andrén tänker när han talar om vikten av att visa bilder, även om jag på ett personligt plan inte håller med honom. Det ligger i Bildradions natur att vara en kanal för alla möjliga sorters röster kring fotografi. Någon sa till mig en gång att Bildradion vad den mest mångkulturella kanalen i fotovärlden just nu. Det gjorde mig väldigt glad.

 5. Hej!

  Här kommer en liten kommentar från en av de 3 948 som inte kom med i Höstsalongen. Hur mycket jag blöder har jag inte riktigt bestämt mig för ännu. :-)

  Jag kan förstå, och i viss mån hålla med om, det ni säger om att lämna plats för de som ”blöder”, däremot håller inte liknelsen med ”Fallaffel-Göran”.
  Sveriges Mästerkock… kanske går det att jämföras med Höstsalongen? Tusentals (?) glada amatörkockar utsätter sig för bedömning och hoppas bli en av de 12 som kommer med i programmet, Idol är ett annat exempel som år efter år får massa sökande.

  Det kanske är som att svära i kyrkan att jämföra Höstsalongen med Idol :-) men båda ger oss alla amatörer en chans att kolla om det vi gör ”håller”. Att inte komma med i utställningen ger oss också en möjlighet att känna efter hur mycket vi ”blöder” eller brinner för det vi gör. Mig triggade det bara att jobba hårdare, så kanske blöder jag lite trots allt. :-)

  //Madeleine

  • Madeleine, jag tänkte skriva ett liknande inlägg som du precis gjort! Det är ju väldigt subjektivt det där med hur mycket man ”blöder”, vem kan göra den bedömningen förutom man själv? Om man som Fotografiska bjuder in hela svenska folket – alltifrån yrkesfotografer till hobbyfotografer, till en höstsalong så är det klart att man får in väldigt många bidrag och att alla inte håller måttet för att ställas ut. Däremot måste man acceptera att man inte kommer med, och precis som du så blir jag bara mer taggad inför nästa höstsalong. Så jag kommer nog lämna in mitt bidrag om Fotografiska även då bjuder in oss hobbyfotografer, och kanske jag inte störtblöder men nog sipprar det lite blod iallafall ;) . Lycka till inför nästa höstsalong, Madeleine!
   /Maria

   • Madeleine och Maria, jag menar inte att man ska låta någon annan avgöra om man blöder tillräckligt eller inte, men att det kan vara en idé att då och då ställa sig frågan. För vissa av oss kan det vara en befrielse att ge upp en ambition om erkännande utifrån. För andra är det en fråga om liv och död att få den plattform som krävs för att man ska kunna göra det man gör. Det jag hoppas är att forum som höstsalongen blir en plattform för människor som vill, måste, utveckla sitt konstärsskap under lång tid.

    Madeleine: Att jämföra höstsalongen med Idol är hemskt. Idol handlar om att kunna göra en bra cover, höstsalongen handlar – förhoppningsvis – om att visa upp sig som det original man är.

    Jag önskar er all lycka till. Må juryn välja bort era bilder om ni inte blöder tillräckligt. :-)

 6. Fotografer verkar ju vara rena rama citatmaskinerna. Efter att ha hört avsnittet ser jag väldigt många fotografcitat i mitt nyhetsflöde bl a här http://digital-photography-school.com/10-quotes-every-photographer-know/

  Gillar Ansel Adams: ”You don’t make a photograph just with a camera. You bring to the act of photography all the pictures you have seen, the books you have read, the music you have heard, the people you have loved.”

  //Martin

  • Ansel Adams är citatmaskinernas citatmaskin, med varierande framgång. Citatet ovan är ett av de bättre.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.