Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 69: Fotoböckernas fotobok

| 11 kommentarer

annaclaren

Fotografen Anna Claréns bok Holding från 2006 har blivit omnämnd i fotoböckernas motsvarighet till Guide Michelin – The Photobook: A History (vol III). Eftersom Anna bor på landet och har fullt upp med att få ihop vardagen har hon inte hunnit åka till affären och hämta ut sitt exemplar än. Hon vet inte vad författarna Martin Parr och Garry Badger skrivit än. Göran Segeholm tar med sitt exemplar och åker ut till henne.

Dessutom: Första delen i en förhoppningsvis långlivad serie om att skapa mening i bildläsning. Vi får höra Anna Clarén, Hannah Goldstein och Ulf Lundin göra var sin läsning av en och samma bild. Men ingen av dem har någon aning om vad de övriga två har sagt.

Här är bilden som hör till dagens avsnitt. Om du hinner se det här innan du lyssnat, så kan du börja med att göra samma sak som Anna, Hannah och Ulf – titta först på den i en minut, och gör sedan en läsning av den på en minut.

meningenmedbilden-1

 

Play

11 kommentarer

 1. Hej Göran!

  Måste bara säga att varje avsnitt är intressant och du har nått lugnande med din stämma så det passar perfekt till dammretuschering eller bildredigering över huvudtaget. Även om grannens outhärdliga bas ökade frustrationen en del idag.

  Det är kul att många av mina favoriter varit med, men även lärare jag själv haft som Mats Andrén och bygga hålkamera med Peter Wiklund som var en av de roligaste lektioner jag haft.

  Peter Ragnarsson från Gotland som gör fotogravyr vore nog kul att intervjua, det var också en helt magisk lektion som alltid kommer sitta kvar. Nu har jag inte lyssnat igenom alla avsnitt för jag började lyssna för inte så länge sedan så du kanske redan hunnit prata med honom. Men om inte så vore det nog ett kul inslag.

  Nu blev det en lång kommentar men hur som helst, tack för du bjuder på massa intressanta intervjuer!

  Allt gott,
  Daniel

 2. Hej Daniel. Jag har tidigare förstått att många lyssnar just när de sitter och arbetar med bilder.

  Jo, jag har tänkt på det där med olika tekniker för bildframställning, och har några idéer. Peter Ragnarsson låter som ett bra tips. Gotland ligger lite utanför min normala räckvidd, men man vet aldrig.

  Tack för både feedback och tips.

  • Ja, jag vet inte varför men varje gång jag ska göra något med bilder slår det mig. *
   Det är kanske det enkla svaret på det, bilder = bildradion

   Ja, det tycker jag. Det var en så rolig och givande lektion och inspirerande. Du kanske kan locka honom till Stockholm då? =)
   Fast egentligen det du nämnde om att filma i avsnittet med Anna Clarén vore nog en idé för det i så fall, så alla får se tjusningen i det hela med detta hantverk.

   Allt gott,
   Daniel

 3. Hej Göran!

  Bra avsnitt! Gillar lyssna på Anna Clarén, hon har ett lugn vilket jag uppskattar. Även kul med bildläsningen.

  Tack!

 4. Tack, Karim. Anna är suverän att prata med. Dessutom hör jag många av hennes nuvarande och före detta fotoelever tala väldigt varmt om henne.

  Bildläsningen är ett av våra favoritinfall just nu. Det kommer mer.

 5. Hej Göran,

  och tack för ett mycket givande avsnitt. Det jag tar med mig från ert samtal är framförallt vilken betydelse ordet ”trygghet” har för hur man väljer att leva. Vilket behov av trygghet har jag och hur formar det mitt liv och de bilder jag tar? Mycket intressant att reflektera över.

  Vill också passa på och rikta ett uppriktigt tack för din pågående gärning som mänsklig inspiratör – framförallt till att utveckla sitt fotograferande men då och då faktiskt också till att vilja utveckla sig på andra plan. Har följt ditt arbete ända sedan du släppte din första bok på Fojo och kan med säkerhet säga att du har bidragit med nya dimensioner i min fotografiska utveckling.

  Keep up the good work!

 6. Jag blev alldeles rörd av omnämnandet av Anna Clarén, jag köpte hennes bok för flera år sedan och tycker att den är lite smått fantastisk faktiskt. Så med all rätt!

  Inläsning av bilder är ett inslag som jag uppskattar, särskilt att det är fler som deltar. På något vis, om man själv gör inläsningen först, så känns det lite häftigt att även analysera avläsarnas svar och fundera över på vilket sätt det speglar dem själva. Det är fullt av berättelser som vill bli berättade och i förlängningen så är även min tolkning av dem en sak att ta i beaktande. The never ending story!

  Tack så mycket!

 7. Görans lugnande stämma.. Min fru har för vana att lyssna på Radiopsykologen på P1 och jag slås ideligen av hur lika ni låter, du och Allan Linnér. Inte sällan blir jag först förvånad över att hon lyssnar på Bildradion!
  Intressant avsnitt, med Anna Clarén. Jag blir både inspirerad och nedstämd över att jag inte kommit igång bättre med mitt fotografliv..

 8. Hej Göran.
  Vill bara säga varmt tack för din programserie Bildradion. Har avnjutit denna serie till och från alltsedan jag hade den stora förmånen att ha dig som lärare på en kortare kurs på fotografiska för några år sedan.

  Du levandegör Bild på ett humanistiskt, intressant och inspirerande vis och bidrar därmed till att berika min och andras tillvaro. Finner det särskilt beundransvärt att du förmår attrahera och nå ut till alla åhörare oavsett tidigare fotokunskap.

  Har precis lyssnat till programmet med Anna Clarén och fascineras fortfarande över innehållet: varmt och mellanmänskligt. Uppskattar bredden i ditt val av gäster vilka alla har något särskilt givande att dela med sig av.

  Greppet med Meningen med bilden förtjänar en rungande applåd, storartat tycker jag. Denna förmiddag har jag och min familj ägnat åt att läsa av bild och förenats i givande samtal om bild i synnerhet och liv i allmänhet.

  Det är härligt med Bild som Uttryck och Källa till mänsklig förståelse.

  Allt gott/Stefan

 9. Tack så hemskt mycket alla ni som skrivit här. Det betyder mycket för mig (och även för Martin som arbetar mer bakom kulisserna).

  Tack.

 10. Det är väldigt inspirerande. Fortsätt så!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.