Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Välförtjänt, Hannah Modigh

| Inga kommentarer

Martin von Krogh, Hannah Modigh och Trinidad Carillo

Hannah Modigh, här flankerad av Martin von Krogh och Trinidad Carrillo, fick TTs stora fotopris 2013 för sitt projekt The Milky Way.

Så, det har varit fotoprisfest, och vinnaren av Scanpix TTs stora fotopris heter Hannah Modigh. För det får hon en rejäl portion cred, en fin rad att lägga till i sitt CV och hundratusen kronor. Kvällens mest minnesvärda citat lyder som följer:

”Var jag har tagit bilderna? Lite här och där, där jag varit. Spelar det egentligen någon roll?” Trinidad Carillo.

”Jag bad Pieter ten Hoopen om råd, och han sa åt mig att titta på filmen Fargo.” Martin von Krogh 

”Vad jag ska göra med pengarna? Stoppa dem i några svarta hål.” Hannah Modigh

Hannah Modigh: The Milky Way

Martin von Krogh: Att leva med mörkret

Trinidad Carrillo: The Name from Mars

Årets tre nominerade bidrag var ganska olika. Jag kommer inte åt pressbilderna för ögonblicket, men följ länkarna ovan så förstår ni. Hannah Modighs signatur är sig lik från projekten Hillbilly Heroin, Honey och Sunday Mornin’ Coming Down. Hud och natur. Stilla ögonblick. Jag har inte heller några problem att känna igen Trinidad Carrillos anslag. Martin von Krogh, däremot, hade gått en annan väg än vanligt och lagt stor vikt vid att skapa stämning vid redigeringen.

Av tio personer jag snackade med vid baren efteråt tyckte samtliga att juryns val av Modigh var rätt. Två argument dominerade. 1. Hon har lagt ner så mycket jobb på projektet, och det syns i den höga kvaliteten. 2. Hennes verk var mer angeläget än både von Kroghs studie av kultur i övre norrlands vinterlandskap och Carrillos drömliknande skildring av Jorden som en främmande planet. Jag kan inte annat än hålla med.

Rätt många förstod inte riktigt Carrillos presentation av sina bilder. Hon pratar mycket om att gå i och ur olika världar, och att det finns många olika verkligheter – somliga mer drömlika än andra – som vi vandrar mellan. Personligen kom jag att tänka på författaren Carlos Castaneda och den sydamerikanska traditionen att ta drömmar på betydligt större allvar än vi är vana vid här. Flera av hennes fotografier tycker jag var fantastiska som singelbilder, och finge jag välja en av kvällens bilder att hänga på väggen i mitt hem skulle det ha blivit en av hennes. Men som serie hittade jag inget bra sätt att ta mig an verket. Det ska ju sägas att förutsättningarna inte precis är optimala på en fotoprisgala heller.

Innan prisutdelningen ägde rum trodde jag att jag skulle gilla Martin von Kroghs bilder bäst, men de såg inte ut som jag mindes dem. Martin hade som sagt följt Pieter ten Hoopens råd att låta sig inspireras av Bröderna Cohens fantastiska film Fargo inför bildbehandlingen, men ärligt talat såg jag det inte i bilderna. När scenerna är kontrastlösa i Fargo beror det på att det snöar, inte på att kontrasten är neddragen till ett minimum. Martins bildsvit har många kvaliteter, men för min del ställde sig bildbehandlingen i vägen för innehållet istället för att lyfta det.

Trinidad Carrillo har aldrig varit med i Bildradion, men det har både Hannah och Martin.

Hannah Modighs projekt var inte bara juryns val, utan även publikens. I varje fall att döma av applåderna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.