Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Presskonferensen som konst

| 6 kommentarer

När jag såg den här bilden av Roger Turesson i DN i lördags tänkte jag att det är en av de bästa presskonferensbilder jag sett på länge. Den handlar om så mycket mer än finansmarknadsminsterns bekymmer med Telia Soneras styrelse och ledning och deras uppenbara förtjusning i guldkantade bonusar. För mig går Turessons bild bortom de dagsaktuella händelserna och in i en värld av existensiella frågor.

Se hur Peter Norman zonar ut. Han är där, men ändå inte där. I just det här korta ögonblicket känns det som om han inte bär någon mask. Som ett porträtt av Thomas Ruff.

Dagen efter blir jag bjuden att se Jesus Christ Superstar med Ola Salo på Göta Lejon. Under huvuddelen av tiden bär Ola Salo exakt samma utzonade ansiktsuttryck som finansmarknadsministern. Jesus blir anklagad av Judas, och zonar ut. Lärjungarna är jobbiga, Jesus zonar ut. Jesus sjunger om att ingen, inte ens Jerusalem, kan förstå honom. Och så zonar han ut. Pontus Pilatus ber honom att han åtminstone ska försvara sig för att undslippa dödsstraff, men Jesus zonar ut och säger någonting ganska spejsigt om att ingen har någon makt som inte är given.

Turessons bild är vacker, dramatisk. Den ser nästan iscensatt ut, fast bättre. Den kommer naturligtvis aldrig att placera sig i pressfototävlingar som Årets bild. Presskonferensbilder över lag vinner nästan aldrig någonting. Spot news, oväntade nyheter, väger alltid tyngre. Innehåll före form.

Men om det infördes en presskonferenskategori, där kriterierna var att den bild som bäst skildrar vad det innebär att vara människa, då skulle Turesson lätt ta hem det.

Över lag skulle det vara intressant att se pressfotografer tävla i de vardagliga kategorierna. En klass skulle kunna vara ”presskonferens”. Sedan kanske ”hyresgäst visar upp mögelskada”, ”besviken resenär vid hållplatsen där bussen inte stannade”  och ”lokal konstnär ska ställa ut på mycket litet galleri”.

Håll med om att det skulle vara intressant.

6 kommentarer

 1. Hej Göran
  Kul att du håler debat nivån, över vad de flästa orkar. Bara iden med bild radion, ser jag som klart begåvat.
  Dina ideer om presfotografs tävliongar kan man nog utväkla. Varför inte gå till några fotoklubbar och aktivera dessa. Förhopnings vis kan ju det bli dubelverkande.
  Som jag SER det, behöver vi forum där vi fysikst träfas och där nivån är någorlunda hög. När jag träfar proffs fotografer/olje folk etc. blir snaket oftast vilka bra uppdrag de haft och vilka stora stålar de dragit in. Trist, dessutom nästan aldrig sant. Bild mäniksor är oftast aldeles för ensama. Bara det gör ju att … Mänga hälsningar kåre

 2. Jag håller med dig, Kåre. Det behövs fler ”fysiska” forum. Fotoklubbar kan vara en del i det.

  Förmodligen blir det svårt att locka arrangörerna av Årets Bild, PFK, att nappa på förslagen till nya, spännande kategorier. Men man kan ju alltid försöka.

 3. Bra bild.

  Norman är vad jag kan förstå en seriös finansförvaltare och politiker. Det finns en del att tänka på för en sådan.

  Staten som med skattebetalarnas och telefonkundernas pengar byggde upp Telia sålde företaget. De som i egenskap av svenska medborgare ägde företaget fick chansen att köpa det en gång till. De som hade oturen att gå på Björn Rosengrens säljsnack har gått 50 % back.

  Sen har Telia Sonera levt upp till sina statliga ägares förväntningar och levererat penningar i stor mängd till dessa. Samtidigt har dom behandlat sina kunder som skit. Nu har dom gjort en bra affär. Men det gick åt ett par miljarder i mutor som väl normalt skulle passerat obemärkt men inte denna gången. Direktören avgår direkt med ett antal miljoner i kvarstående lön att ta ut under 2013 och har väl en betryggande pension också.

  Jag förstår att Norman inte ser nöjd ut.

  Årets bild till presskonferensbild? – Rosengrens Pinoccionäsa då han rekommenderade svenska folket att köpa Teliaaktier vann väl ett andra- eller tredjepris ialla fall efter The Arrow.

  Jag gillar idén att systematiskt premiera vardagshändelser!

 4. Kul att du hittat hit, Måns.

  Sofia Ekströms bild av Björn Rosengren fick ett andrapris i porträttklassen, men jag är tveksam till att den är tagen vid en presskonferens. I mina ögon ser det ut som om den är tagen i ett tjänsterum ganska högt upp i Rosenbad (man ser Stockholms stadshus i bakgrunden, utanför fönstret). I vilket fall som helst är den en minnesvärd bild.

  Att inte Norman är glad förstår jag mycket väl, och jag är glad att du gillar idén med nya klasser. Jag lär få anledning att återkomma till ämnet.

  • Hej igen!

   Saknade din spalt i Kamera&Bild 1/2013 och letade reda på dig här. (Har försökt maila i nåt ämne men inkorgen var full.)

   Vill nog minnas att bilden på Björn Rosengren var tagen vid en pressträff av något slag i samband med Teliaaktiesläppet. Det var flera journalister och fotografer där men Sofia Ekström var den som fångade skuggan av näsan.

   Betr nya klasser så tycker jag att man skulle satsa på nåt helt unikt: En våldsfri och eländesfri klass. Jag blir alldeles nedstämd av att kolla på Årets bild. Världen är i o f s full av våld och elände. Men samtidigt jobbas det på och byggs upp och jobbas för en lite bättre värld. I stort och smått.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.