Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 41: Hundraprocentsregeln

| 15 kommentarer

I det här avsnittet pratar Göran med Stefan Ohlsson, en av Sveriges ledande experter på digital bildbehandling. Men samtalet handlar mer om kärleken till fotografi som konstform än om tekniska frågor.

Play

15 kommentarer

 1. Inte sämre än man kan ändra sig.
  Göran, för några år sedan rekommenderade du mig att inte lyssna på Bildradion. Det rådet följde jag troget tills idag. När jag av lite leda, efter några dagar i sängen, surfade runt så beslöt jag mig att lyssna på senaste avsnittet.
  Fantastiskt bra avsnitt med Stefan.

  /från Berlin, GE
  ps. Kanske inte sista gången jag lyssnar på dig.

 2. Välkommen tillbaka, Gustaf. Välj avsnitten med omsorg, somligt skulle du nog inte gilla alls.

 3. Hej!

  Ville bara säga hej och berätta att jag gillar när samtalen spretar iväg!

 4. perfekt radio för mig när jag pendlar till och från jobbet,
  Jag gillar Eran avslappnande syn på bilder och fotografer och till fotograferande.

  Ni gör Guld till Guld

 5. Nu när jag lyssnar på inslaget kommer jag direkt på att det var Lotta Antonsson som ställde ut tillsammans med Yngve Baum och Stina Brockman. När jag var där för andra gången för att se på bilderna så var den stora överraskningen hennes bilder.

 6. Pingback: Bildradion « Projektor Utbildning

 7. Hejsan Göran!

  Jag heter Eva och är en medelålders och ospännande dam som gillar att ta bilder. Min första kamera var en Instamatic, du vet en sådan där man tryckte in en kasset med film. Andra kameran var en Pentax K1000, den billigaste systemkameran i början på 80-talet. Det som hindrade mig i mångt och mycket var kostnaden, att framkalla film var och är dyrt.

  Fast jag höll troget i min kamera, digitalt var inget för mig.

  Tills jag fick ett tredjepris i en lokal fototävling och vann en … ja, just det – en digitalkamera. Då insåg jag hur fenomenalt det var och genast köpte jag en digital systemkamera. Nu, åtta år senar har jag min andra digitala systemkamera och tre olika objektiv att byta med förutom mitt zoom.

  Nu till mitt egentliga ärende till dig. Jag har flera hundra högskolepoäng och troget köpt kursböckerna och suckat över hur ointressanta, hur onödiga och ibland utan någon till synes sammhöriget med kursinnehållet (vilket förstås inte är sant, någon sammhörighet måste ju finnas, antagligen surade jag när jag gav det omdömet).

  Nu är det dags för att läsa visuell kommunikation på högskolan i Jönköping, det är min andra distanskurs på den högskolan och den första gav mig mycket roliga och nyttiga kunskaper. Därför såg jag med glädje fram emot visuell kommunikation och köpte kursböckerna redan för några veckor sedan.

  Din bok ”Konsten att ta vinnande bilder” är en enda stor ”aha-upplevelse”. I dagarna ska jag läsa den ytterligare en gång.

  Med min långa text vill jag alltså bara säga att det var den bästa kursbok någonsin, där varje sida ger mig något och där jag förstår vad som menas.

  Fast jag blir nervös med budskaps-delen. Jag gillar formvärde och jag gillar innehållsvärde (som kan kombineras med form för att det inte ska bli så trist), men budskap. Jag har inga budskap i mina bilder, jag tar bilder för att jag tycker det är roligt och jag gillar att lägga ut bilder till mina texter på min blogg – men budskap har jag inte mycket av.

  Hur som haver, tack för boken! Den är fantastisk.

 8. Hej Eva

  Tack för berömmet.

  Vad budskapen beträffar så är det inte du som skapar dem, utan läsaren av bilden. Så egentligen behöver du inte bekymra dig. Om folk tycker om dina bilder så betyder det att de kan utläsa någonting ur dem, om det så bara är en ordlös känsla av välbefinnande. Om de inte gillar dina bilder så beror det på att de känner att de inte kan skapa någon mening av dem, antingen för att de tycker att budskapet är för enkelt, eller för att det är ointressant eller svårt.

  Däremot tror jag att många har svårt att klart förstå sina egna avsikter med en viss bild eller bildserie, och det är ett annat intressant område.

  Tack för att du lyssnar på bildradion och lycka till med kursen!

 9. Hej Göran!
  I våras pratade ni om en nystart av Bildradion. Vad hände sedan?
  Inga nya poddar i höst ännu? Ni är mina favoriter, saknar nya proogram!

 10. Hej Göran

  Såg din föreläsning på Moderskeppet.. Mycket intressant. Saknar Bildradion.
  Är något på G?

  // Ola

 11. hej,

  jag hoppas också på en fortsättning på denna mycket intressanta podradio!

  /janne

 12. Jag vill ha fler poddar!!! Saknar er.

 13. Mer podar från Bildradion till svenska folket!!!! :)

 14. Pingback: Avsnitt 54: In i kovärmen med Jenny Morelli | Bildradion

 15. Pingback: Avsnitt 61: Om när Robert Frank nästan nobbade Hasselbladspriset | Bildradion

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.