Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 34: Pawel gör entré

| 9 kommentarer

Pawel Flato
I förra avsnittet av Bildradion efterlyste Göran fler Hannohr (ja, hur skulle ni själva stava Hannah i plural?), och här är en: Pawel Flato, bildjournalist och tidigare ordförande i PFK, Pressfotografernas Klubb.

Pawel och Göran pratar om bildjournalistik, om problemet att blogga när man är alltför ambitiös samt snuddar självklart den servettdebatt som för några år sedan fick Pawel att avgå som PFK:s ordförande under ganska dramatiska former.

Annat som nämns är:

 • 01:15 En kultur som inte berikar sin omvärld är en döende kultur
 • 03:28 Magnus Fröderberg
 • 06:30 Göteborgskravallerna
 • 08:00 Paul Hansen
 • 10:00 Kloningsverktyget som blev syndabock
 • 11:00 Är fototävlingar ett hot mot god bildjournalistik?
 • 14:30 Det behövs en ny slags fototävling för journalister
 • 15:30 Bloggen Okulär besiktning
 • 18:00 Enkätbilderna tar över
 • 23:00 Anna Clarén
 • 27:00 Varför inte en liten textredaktion?
 • 29:00 Pawels absurda dag
 • 32:00 Göran hyllar riksdagen
 • 33:30 Henrik Montgomery
 • 36:00 Sven-Erik Sjöberg
 • 37:30 Timing framför framing
 • 41:00 Fräscha ögon-attityden
 • 43:30 Arnold Newman
 • 44:00 Adam Haglund

Pawels blogg okulär besiktning

Videon som Göran referear till någon gång i avsnittet är den här, gjord av Ruben Salvadori:

Nästa vecka är original-Hannah tillbaka, och då ska det pratas tallriksmodell bland mycket annat.

Play

9 kommentarer

 1. Jag kan inte få detta att dyka upp i iTunes; vill rysligt gärna lyssna i poden.

 2. Hej Daniel. Webbservern ville inte ta emot den senaste listan med avsnitt, men nu är det ordnat och avsnittet ska dyka upp på iTunes inom några timmar.

 3. Ljuvligt, tack! En sån efterlängtad frenetisk aktivitet här nu!

 4. Tack för ett bra program. Initierat och så pass inspirerande att jag har skrivit två blogginlägg om det.

  http://fotojournalistik.blogspot.se/

 5. Och, vill jag tillägga, Christians blogginlägg är i vanlig ordning både välskrivna och vältänkta. Tack för att du uppmärksammar Bildradion.

 6. Mycket intressant avsnitt . Jag tycker att detta avsnitt skiljer sig väldigt mycket från de med Hannah. I detta avsnitt så pratar ni mycket om olika företeelser och analyserade och resonerade. Mycket intressant även för mig som inte har alla era referenser.

  I dina avsnitt med Hannah så tycker jag att det inte allt för sällan blir ett slags ”name dropping”-krig mellan dig och Hannah. Eftersom jag inte känner till alla fotografer eller deras bilder så blir det lite svårt att hänga med och skaffa en egen åsikt. I detta avsnitt så *resonerades* det mer. Resonemang är lättare att följa och förstå än ”fotograf xxx bilder är heta och har en så fin…”. Om man då inte är bekant med xxx så faller det mer platt för mig som lyssnare.

  Samtidigt tycker jag att Bildradion har blivit mycket intressantare med en samtalspartner. De tidigaste avsnitten där detta saknades var inte riktigt lite intressanta.

  Tack för en trevlig podcast som har stor potential att bli riktigt, riktigt bra.

 7. Tack Bengt. Bortsett från att jag aldrig skulle få för mig att kriga med Hannah så förstår jag vad du menar. Varken Hannah eller jag har för avsikt att vara obskyra, det är nog det sättet vi pratar på när vi träffas.

  Jag tar dina ord till hjärtat, så ska vi se om inte nästa avsnitt jag och Hannah spelar in kan vara kliniskt rent från den typen av referenser – bara för att se om vi kan. Längre fram kommer vi att göra ett avsnitt om Hasselbladspriset, och då ska det droppas namn så att man behöver paraply.

  • Tack för svaret. Ser fram emot kommande avsnitt.

   Det är egentligen inte så att jag är emot namedropping, men komplettera gärna med en kort förklaring av vad som är typiskt för fotografen. Då blir det enklare att följa diskussionen direkt även om man inte känner fotografens verk och, som som Dick gör, kolla upp fotograferna senare för den som så önskar.

   /B

 8. Älskar er namedropping. En stund med google efter varje avsnitt och vips så har man fyllt på bild- och fotografkartoteket. Ett mycket trevligt sätt att ta in den moderna fotografihistorien, stötvis utifrån era teman. Jag är utrustad med håv istället för paraply.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.