Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 30: Bildradion 10 september 2011

| 15 kommentarer

Göran träffar den manipulationskunnige photoshopläraren Anders Jensen och pratar om affären kring Terje Hellesø, namedropping och lite annat.

I inslaget nämner Göran en intressant blogg, länkar och lite mer om den på Fotografibloggen.se.

Play

15 kommentarer

 1. Tack för ett intressant program.

 2. Kul med ett nytt avsnitt! När är planerad utgivning av nya boken? Ska bli spännande!

 3. Tack för ett intressant avsnitt roligt att du orkar att hålla på. Du har inte länken till personen du talar om i avsnittet?

 4. Kul att du nämner Thomas Eriksson. Jag känner inte honom och följer inte hans blogg. Men jag är nästan helt säker på att han är samma Thomas Eriksson som gick en helgkurs med Terje samtidigt som mig för några år sedan. Mycket av behållningen av kursen för mig kom från den dialog som uppstod när Thomas ställde diverse frågor under Terjes föreläsningar.

 5. Tack alla för att ni lyssnar.
  Johan, gå till http://www.fotografibloggen.se och välj ”bildradions blogg” under fliken som heter ”våra bloggare”. Där finns en postning med bland annat Thomas adresser. Såvida det inte är Terje du undrar över, hans blogg och hemsida är nedstängda.
  Nic, det låter som om det är en och samme Thomas. Deltagare som ställer de där grundläggande frågorna och inte tar någonting för givet är ofta väldigt givande att gå på kurs med.

 6. Blommor och nakna män…
  Har du sett boken ”Om trädgårdar” av Simon Irvine och Nina Ericson?

 7. Åh ni avslutar alltid med öl.. Låter väldigt trevligt :D

 8. Härligt program. Intressant, intellektuellt! Keep on! Perfekt att avnjuta med en Montecristo no 3 och ett glas rött! Ska fortsätta att lyssna!

 9. Arne: Nej, den har jag inte sett. Googlade, men tydligen slutsåld. Vad missade jag?
  Anders: Ja, men det är ju en fråga det där också. Ska vi vara konsekvensneutrala och säga som det är, eller borde vi säga att nej nu går vi och tar ett glas vatten.
  Tack Göran.

 10. Lyssnar på inslaget om Terje.
  Jag skrev i hans blogg för ett par år sedan. Det var när han drev vargdebatten hårt. Min kommentar var vass. Jag skrev att det klonades och photoshopades rätt mycket redan på tiden i Söderhamn.
  Jag hade inside . Det är väl konstigt att det inte var någon som reagerade över boken ”Året” han kom ut med. På den sista dagen plåtar Terje sin första Varg i sitt 25-åriga naturplåtande. I skogarna runt Kilafors i Hälsingland. gående långt bort i skymningen över ett fält syns en svart siluett av en Varg. Oddset för det! Skulle vilja se filerna på den bilden. Fejkad bok? Dagen efter fick jag ett mail från Terje att han genom en IT-expert fått tag i min IP-adress. Skrev jag något mer så skulle han polisanmäla mig. Vi är några i Söderhamns Kameraklubb som för länge sedan genomskådat Terje. Vadå chock? Mvh! Kenneth Andersson (han med bilden på den rullstolssittande mannen framför fönstret i, svart/vitt. du tog ut i Difo 2010.

 11. Tack för det intressanta inlägget Kenneth, vilken obehaglig historia. Det är ju en väldigt märklig reaktion från Terje om han hade rent mjöl i påsen, då borde han snarare ha varit tacksam för att få en chans att visa upp sina originalfiler / en bildserie och därmed omvända en tvivlare.
  Jag tycker också att din berättelse är intressant för att den kan belysa för människor utanför Terjes närmaste krets varför fusket inte uppdagats tidigare.

 12. Jo, Kenneth, en fråga bara: Postade du dina misstankar under ditt riktiga namn?

 13. Ja, självklart. Men jag hade flyttat till Gävle så han hade inte en aning om var jag bodde då.
  Jag Har så mycket att berätta om där karln och en hel om hans fru också. Så du kommer nog att tycka att det är den mest narscistiska och mytoman du träffat på.
  Jag är väl en av två som visste mest. Men jag skulle ju vilja kolla originalfilen på vargen i boken Året.
  Som jag sagt. Att på den sista 365,e dagen lyckas fota en varg i skymningen, där den i lite märklig stil struttar över en äng eller hed.
  Vi frågade var han plåtat den? I skogarna kring Kilafors.
  Han har aldrig i sitt 25-åriga liv lyckats plåta en varg förut. Vad är oddset att han skulle lyckas med det den sista dagen på året?
  Jag har mer att berätta. Jag återkommer. Titta på vargbilden i boken året. Få se vad du tycker.
  Jag går visuell kommunikation nu.
  har nyss gått digital bildbehandling.
  Ni är kanon! Du är lite av min Guru! ”En bild om dagen håller psykdoktorn borta”
  Hoppas få prata med dig någon gång. kanske på någon av dina kurser på fotografiska?
  Du har viljat prata med mig en gång om en bild du tog ut på Difo 2010 i Söderhamn.
  Men jag var sjuk, så jag kunde inte vara där. Det var en sv/v bild på en man som satt framför ett fönster i en rullstol och väntade på döden. Den hade du pratat rätt gått om. Det var i digitala klassen.
  Hör av mig. Mvh! Kenneth Andersson

 14. Jag minns din bild, om än inte i detalj. Beträffande vargbilden från Året så är du inte den ende som vill se den där originalfilen, alternativt en bildserie. Men om jag förstår dig rätt så var ni flera som var misstänksamma redan då?
  Glad att du gillar distanskurserna, och jag hoppas naturligtvis att du lyssnar på allt jag och Mattias säger med kritiska öron.

 15. En lite sen kommentar, har läst här tidigare men först nu kom jag att tänka på det som Kenneth skrev om IP-adress.
  Vilken otrevlig upplevelse Kenneth Andersson, med mejlet från Terje där han säger att han har spårat upp din IP-adress. Men din IP-adress bör ha visats när du skriver kommentaren på hans blogg, så – så att jag förstår rätt: handlade det om att Terje skulle ha spårat upp din identitet på något annat sätt?
  Terje har nyligen skrivit liknande på sin egen blogg, dvs att han ska ha spårat upp identiteten på någon som bloggade om hans bilder. Dessutom skrev en släkting (Harald) till Terje detta: http://terjadefoton.wordpress.com/about/om-oss-pa-flashback/
  där han pratar om att spåra upp identiteter samt pratar om att det kan bli synd om personer (lida smärta). I och för sig en broder, men detta kom samma dag som Terje själv skrev om uppspårade identiteter på sin blogg (11 okt). Terje tog bort den texten den 14 oktober, men man skriver om detta t ex inne på Fotosidan.se: http://www.fotosidan.se/forum/showpost.php?p=1739188&postcount=3983
  Otrevligt. För även på bloggen http://terjadefoton.wordpress.com försöker man ställa frågor om ifrågasatta vargbilder.
  Terje pratar också om polisanmälan och stämning etc.
  Som du skriver Göran: det är kanske inte så konstigt att fusk har kunnat pågå så länge. Det kan verkligen inte vara roligt att få ett sådant mejl som det du fick Kenneth.
  Vad gäller vargen i Året: det är många som vill att Terje ska lägga korten på bordet och tillhandahålla en fil för expertgranskning. Detsamma gäller en vargbild han tog strax därefter, januari 2007.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.