Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 25: Östen Axelsson

| 4 kommentarer

Oaxelsson

Östen har arbetat i tolv år med sin avhandling. Foto: Göran Segeholm

Dagens avsnitt är inspelat på Fotografiska i Stockholm där Göran och Östen Axelsson pratar om huruvida man kan bli en bättre bildbetraktare genom träning. Östen ger ett intressant resonemang kring hur bildbetraktare reagerar när de ser en människa i en bild. Vidare kommer samtalet in på ämnet choklad.

Östens doktorsavhandling som nämns i programmet kan du ladda ner som pdf direkt här.

Bildradion tackar också lyssnaren Henrik som tipsade om den här avhandlingen redan för en månad sedan på Bildradions önskesida.

Play

4 kommentarer

  1. Intressant avsnitt! Länken till avhandlingen fungerar inte, överbelastning på grund av anstormningen av Bildradionlyssnare?

  2. Lustigt, länken fungerade för någon timme sedan. Låt oss ge det ett dygn och se om det hämtar sig, annars försöker jag hitta något annat sätt att komma åt PDF-filen.

  3. Länken fungerar utmärkt nu. Intressant avhandling! Jag har bara läst ca tio sidor, men en fråga gör sig påmind i mitt huvud: visst borde det vara möjligt att skapa bilder som tilltalar såväl den bildmässigt illiterate som den välövade kännaren?

  4. Utan tvekan. Det är bara att göra bilder med många lager. Jag tycker att Annie Leibowitz är ett bra exempel – det finns ingångar på alla möjliga nivåer. På en nivå kan man fascineras över kändisarna som hon porträtterar, på en annan nivå över hennes förmåga att ta fram någonting oväntat ur dessa välkända, medietränade människor och slutligen över hennes väl genomförda teknik.
    Filmen Shrek är ett annat bra exempel. Den innehåller både ett ”barnlager” som handlar om ett träsktroll som får sin prinsessa och ett ”vuxenlager” som handlar om att bolla roliga referenser.
    Gregory Crewdson är en annan fotograf som spänner över en väldigt stor del av ”smakpyramiden”.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.