Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 20: Hunger

| 13 kommentarer

Assurhungerkulturhuset2

För en dryg vecka sedan gnällde jag på att det inte fanns några recensioner av Jens Assurs omtalade utställning Hunger på Kulturhuset i Stockholm. Och så sent som igår kammade jag fortfarande noll när jag försökte hitta någon som faktiskt tagit ställning och vågat tycka till.

Men istället för att fortsätta klaga släpade jag med mig Hannah Goldstein till utställningen för att få ett omdöme från en  mer utställningsvan person än jag själv. Hannah är uppvuxen med två mycket fotointresserade föräldrar, utbildad i New York och har själv ställt ut i bland annat New York, Melbourne och Stockholm.

Så varsågod: Jens Assurs Hunger sedd ur två par ögon, komplett med betyg och allt.

Play

Länkar:

Mer om Hannah.

Joni Mitchell sjunger Big Yellow Taxi på youtube. Raderna som Hannah refererar till i inslaget är de här:

They took all the trees
Put ’em in a tree museum
And they charged the people
A dollar and a half just to see ’em

13 kommentarer

 1. Ett nytt bildradio avsnitt publiseras på min första semester dag, hur skulle en semester kunna börja bättre?
  I morgon bär det av till USA, roadtrip mellan Chicago och New York. Laddad med inspiration och massor av nya idéer om fotografi från dig genom podcast och från kursen visuell kommunikation ser jag nu fram emot att få lite tid att få tillämpa och fundera kring på hur alla tankar landat genom att få betrakta min bildskörd från USA. Det ska bli otroligt spännande, jag komme få tid att både träna utan krav på resultat och försöka alstra bilder som kommunicerar.
  Om tre veckor är jag tillbaks här på sidan för att se om det dykt upp något nytt.
  Ha en skön sommar Göran!
  /Dick
  Chicago,

 2. Utställningen är värd att besöka tycker jag. Tänker återvända senare i sommar för att ta in jätteformaten och bildspelet igen.
  Men jag håller med om att det är just bilderna i utställningen som är behållningen, inte texterna.
  Jag har stor förståelse för att det kan behövas en sponsor för ett sådant här stort projekt, men sättet det presenteras på ger en aningen besk smak av att LRF räknat på hur de ska få igen sina pengar. Det står till och med ”köp svenskt kött” på någon av skyltarna.

 3. Trevligt att höra recension av utställning, mer av det! Jag gillar avsnittets titel; Hannah och Göran om Assurs Hunger. Mångbottnat.

 4. Tack Göran för ännu ett bra bildradion avsnitt. Bildradion är nästan lite beroendeframkallande bra. Jag tyckte om utställningsrecentionen. Den kommer få mig att gå och titta på utställningen.
  Tack för ännu ett mycket intressant avsnitt.
  Hälsningar Erik

 5. Bra diskussion. Kul med betyg.
  Men länkar till bilder skulle också vara bra. Inget en googling inte löser, men ändå.
  Ha en skön sommar.

 6. Hörvärt avsnitt som vanligt.
  Ska till Stockholm i morgon och ska försöka hinna med att se utställningen. Jens Assur visar själv kl 12.
  Tack även för att det blir ytterligare avsnitt av Bildradion. Väntar alltid med spänning på nya avsnitt.

 7. Hann både se utställningen och lyssna på Jens Assur. Det blir mycket lättare att förstå bakgrund och budskap när man får mer information om bilderna.
  Klart tänkvärt budskap i bilderna. Först trodde jag att det skulle handla om svält, men hunger kan som Jens berättade betyda flera saker.
  Förstår verkligen vad som avses med att upplösning är en kvalité i sig. Otroligt häftigt att se t ex bilden från hyreshuset med alla lägenheterna och när man går närmare så kan man se in i lägenheterna.

 8. Hej
  Jag har skrivit lite om din recension av HUNGER på sofflogg.se
  GustafE

 9. Fan vad bra! Och vilka grymt bra radioröster ni har.

 10. Jag kollade på http://sofflogg.se eftersom jag är nätbekant med Gustaf och fann ett intressant meningsutbyte. Kunde inte hålla mig från att bidra lite själv till debatten.
  Men du Göran: Ta gärna med mig om du saknar sällskap på en utställning nån gång. Jag törs lova att jag kan komplettera dig bra.
  Ha det gott! /Thomas

 11. Nu tycker jag att det är lite väl sporadisk uppdatering här omkring. Jag har vart borta från ”civilisationen” i ett par veckor nu utan fast internet och fortfarande inget nytt material från bildradion :( vad ska jag nu lyssna på när jag photoshopar om nätterna?

 12. Köpte det senaste numret av K&B idag. Gjorde som jag brukade, kollade snabbt igenom vad som komma skall och tänkte, idag ska jag vara duktig och spara det bästa till sist. Läste sedan en artikel för att stilla min frenetiska längtan efter det bästa, lade ifrån mig blaskan en stund tog tag iden igen och som det alltid blir, jag slök karamellen med papper och allt, trots att jag bestämt att jag skulle ta det bästa till sist. Än en gång upprymd av en entusiasts engagemang för fotografi, okrångligt rakt ärligt och otroligt inspirerande. Så infinner sig den där lite vemodiga känslan, då var karamellen slukad. Krönikan på 3:e sidan från slutet är alltid svår att vänta med och varför finns det inte tidningar med mer av den typen av artiklar om foto.
  Denna gång var dessutom krönikan vassare än vanligt. En djupdukning i drivkrafterna och glädjen, fascinationen och viljan över att fotografera sammanfattat i en lättbegriplig nästan uppmanande idé om hur även jag som glad amatör kanske kan hitta dit. När jag nu plöjt resten av tidningen kan jag komma tillbaks till din krönika. Upplevelsen når då inte riktigt samma höjd men jag kommer en bra bit även andra gången jag läser din krönika.
  Bildradion är som din K&B krönika på steroider. Hoppas du har en skön sommar och laddar dina engagemangsbatterier på något klokt sätt så vi får se fler urladdningar snart. Jag har blivit junkie och hoppas att det dyker upp fler avsnitt om inte allt för länge, annars får du se till att Magnus gör mer plats för dina krönikor i K&B så vi som kommit at bli dina sektmedlemmar kan sova lugnt igen!

 13. Mycket tack för kommentarer och glada tillrop. Redaktionen beklagar det eventuella lidande som sommaruppehållet medfört och hoppas att höstens avsnitt ska bli till belåtenhet.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.