Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Favorit får Leicapris

| 7 kommentarer

Lasthein
I det femte avsnittet av Bildradion, 29 januari, tipsade jag om Jens Olof Lastheins bok White Sea Black Sea eftersom den i mitt tycke är en de bästa fotoböckerna på senare år och dessutom var på väg att ta slut, tryckt i bara 2000 exemplar (varav hälften på svenska).

Det gläder mig att jag inte är den ende som upptäckt Lasthein. Igår fick Jens som andre svensk i historien (först var Björn Larsson Ask 1981) Leica Oscar Barnack Award, och 5 000 euro. Juryn hade i år att välja mellan 1700 fotografer från 79 länder.

7 kommentarer

  1. Ja, visst är det. Och välförtjänt.

  2. Gött! Njuter av boken ibland, ska köpa en print någon gång i framtiden. Men vilken? Har ni några favoriter ur boken White Sea Black Sea?

  3. Jens bilder är galet bra. Jag hann tyvärr inte köpa boken innan den tog slut.
    Jens använder väl fö den japanska panoramakameran Widelux om jag fattat saken rätt. Väldigt speciell.

  4. Om jag skulle ha någon av bilderna på en vägg så ligger bild 28 från Gurahont i Rumänien bra till. Den är från en marknad av något slag, och två män köpslår om en ko, i alla fall är det så jag tolkar det. Den ene mannen gömmer sitt ansikte i händerna. Kon tittar rakt in i kameran och i förgrunden finns även en kvinna med en handväska ur vilken ett hopfällbart paraply sticker upp.

  5. Feodor, jag skulle tippa att det är en widelux Jens använder, men jag är inte helt säker på märket. Men att det är en panoramakamera med rörligt objektiv, det är det. För övrigt samma typ av kamera som Pieter ten Hoopen använde för sin bildserie Touche Moi.

  6. Ja den ingår definitivt i urvalet, och bilderna 8,11 och 46.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.