Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Men var är tyckarna?

| 5 kommentarer

Assurhunger
 

Som den uppmärksamma bildradion-lyssnaren kanske har märkt så blev det lite glesare mellan inslagen under maj månad. Det beror varken på ointresse eller brist på ämnen, det är bara tiden som inte räcker till just nu. 

Apropå ämnen, här är ett tänkbart framtida inslag: Vi som gillar fotografi har inte kunnat undgå att Jens Assur har öppnat en stor utställning på Kulturhuset. Vi vet att utställningen heter Hunger, att den är finansierad av Lantbrukarnas riksförbund och att Jens Assur har ett särskilt mål – att få betraktaren att tänka kritiskt kring konsumtion. Det är också allmänt bekant att bilderna kommer i form av fem böcker. 

Om Jens Assur istället gjort sitt projekt i form av film, litteratur eller teater så hade vi också vid det här laget kunnat läsa åtskilliga recensioner. Men nu handlar det om fotografi, och då är det tvärtyst. Ingen vet vad någon egentligen tycker om projektet. Blev det lyckat? Är det värt ett besök? 

Visst har Hunger fått beröm, till exempel av Birger Schlaug. Men berömmet gäller avsikterna och handlingen, inte genomförandet. 

Det är märkvärdigt tyst kring fotografi i Sverige idag. 

5 kommentarer

 1. Det är ganska lustigt faktisk att landet där alla ska ha en åsikt om allt inte har något att säga.
  Det är tur att i alla fall du inte håller tyst om det.
  Apropå det, nytt bildradio avsnitt tack :)

 2. Det är kanske fel val att använda fotografi som medium för det man vill ha sagt i det här fallet? Eller har fotografen inte nått ända fram?

 3. Ja, jag vet inte. Jens Assur lär ha sagt eller skrivit att det här ”varken är en dokumentation eller ett konstprojekt, utan ett kravbrev” (nu citerar jag fritt ur minnet från radion).
  Det jag reagerat på så här långt, innan jag ens sett utställningen, är att Assur bifogar en viljeförklaring med bilderna. De ska få oss att tänka efter så att vi i framtiden konsumerar på ett mer långsiktigt hållbart sätt. På det sättet har projektet har en tydlig funktion, som en kampanj från Socialstyrelsen eller vad som helst.
  Ser man på projektet ur det perspektivet så kan man väl fråga sig om det är väl använda resurser, eller om LRF kunde ha använt pengarna annorlunda. Jag är inte människa att ge några svar på det.
  Nej, jag måste nog gå och titta själv. Men i och med att denna bruksanvisning följer med bilderna så har min nyfikenhet minskat dramatiskt. Jag känner kanske inte att Jens Assur riktigt bjuder in sin publik som medskapande.
  Jens har inte bara ställt frågorna, utan också gett en tydlig anvisning om vad svaren bör vara. Och där finns ingen motsättning, ingen provokation. Vi är alla sedan länge frälsta.

 4. Ja det är märkvärdigt tyst, det håller jag med om. Ändå är det ju så fantastiskt många som fotograferar idag, i varierande utsträckning förstås men att fotografera är ju nästan att jämställa med att cykla till jobbet eller liknande -och där finns det ju åsikter.
  Vad är folk engagerade i egentligen? Jag tror att fotografi är något som de flesta tar för givet och inte besväras speciellt mycket av. Synd bara att de inte heller verkar glädjas speciellt mycket åt det heller.
  Nåja, då kan ju jag glädjas åt att vara bland de unika som engagerar mig lite. Kallas det nörd månne? :-)

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.