Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 18: Moa Karlberg

| 5 kommentarer

Bildradion träffar Moa Karlberg, vars projekt Ser dig se mig väcker många frågor, inte minst om vem som har rätt att fotografera vem. Hur ställer du dig själv till gatufotografi från gömsle?

Play

Länkar:

5 kommentarer

 1. Intressant som vanligt. Moas fotoberättelse är väldigt intressant. Minspelet hos de ofrivilliga modellerna säger ganska mycket om hur vi ser på oss själva. Allvarligt betraktande och det ser ut som det finns gott om självkritik i blickarna. Varför är vi så skoningslösa mot oss själva? Varför är man hårdare i sin bedömning av sig själv än i sin bedömning av andra? Hennes berättelse är väldigt direkt och idén bär bra, att komma bort lite från ”den där” singelbilden och få ta in en långsamare berättelse är befriande. En intressant iakttagelse av människan i vår kontext, undrar hur bilderna sett ut om de var tagna i Indien, Guatemala eller Moldavien.
  Tack för att du presenterade Moas bilder, och hennes reflektion omkring bilderna, de gav mig en annorlunda bildupplevelse som hjälper mig att utveckla mitt bildseende.

 2. Jag tycker det är otroligt skönt att höra Moa säga att hon inte hoppas att ett fotoförbud ska införas. Jag antar att hon menar det fotoförbud som regeringen har på förslag om förbud där allmänheten inte har tillträde. Detta delvis för att det blir svårt att säga exakt vilka områden som är allmänna. Sedan förstår jag inte varför någon skulle bli förbannad som hon påstår att hon själv skulle bli om hon skulle få se en bild på sig själv i liknande situation.
  Jag avundas verkligen gatufotografer från 60-70-talen som i princip kunde sticka upp en kamera under näsan o trycka av utan problem. I dagens samhälle är det nästan otänkbart. Det blir alldeles för mycket posing. Istället försöker man ta bilderna i smyg ur snäva vinklar. Kul det oxå men inte lika enkelt eller snyggt.

 3. Intressant intervju, som väntat. Dubbla mikrofoner gav mersmak och en aning initial sjösjuka.
  Skämt åsido, brukar man inte anlägga en min med en smula missmod, när man speglar sig i skyltfönster, för att man tycker man ser lite bättre ut då? Tycker mig se det hela tiden. Man vill ju inte le in i ett stort fönster man passerar, kan ju se fånigt ut.

 4. Inslaget visar igen hur helt överlägset blogg/poddradion är jämfört med det skrivna ordet när det gäller intervjuer. Tonlägen, fraseringar, pauser och dynamiken mellan intervjuaren och subjektet tillför väldigt mycket information och känsla. I det här avsnittet lät det som att du och Moa pratade i varsin stereokanal, vilket var mindre lyckat. Annars en mycket intressant och bra sändning. Mvh /Mathias

 5. Tack för feedback allesammans. Aldrig mer ska folk prata i stereo i varsin kanal.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.