Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 8: David Molander

| 11 kommentarer

Davidmolander

En isande kall dag träffar vi konstnären David Molander, som står precis i början av sin karriär och till våren ska ta sin Master of Arts-examen vid Högskolan för fotografi i Göteborg.

Play

Relaterade länkar:

 • Davids hemsida, under ”works” finns en del bilder.
 • Klicka på bilden längst ner till höger på den här sidan kan du se den bild David visade på Liljevalchs vårutställning förra året.
 • Davids examensblogg.

11 kommentarer

 1. Lagom till detta synnerligen intressanta avsnitt har min uppkoppling bestämt sig för att haverera. Haft två tekniker på besök till ingen nytta. iTunes vill ha tre timmar på sig att ladda ner avsnittet men avbryter nedladdningen efter en kvart. Sitter nu och lyssnar direkt från sidan här, med femtonsekunders-pauser var tredje sekund. Inte hållbart..
  Det skulle vara förnämligt om man kunde högerklicka på Bildradio-knappen och få spara som mp3 på sin dator.

 2. Det går redan att göra det du önskar. Högerklickar du på länken till avsnittet(överst på sidan) och väljer ”spara som” så får du mp3:an på din dator.

 3. Tack! Upptäckte det efter en stund, men bara två minuter ville laddas ner.. Hoppas Telia vill lösa detta.

 4. Dina kloka intervjufrågor träffar bra och du får ut bra saker ur David. Jag tycker det är spännande att få inblick i Davids kreativa process. För mig är det väldigt intressant att få höra att vägen till målet inte är rak utan böjs hit och dit när konstnären betraktar sitt eget verk och reflekterar och sedan fortsätter.
  Stigs citat om att konst förvånar tycker jag visar i konst kan även konstnären vara betraktare och förvånas.
  Efter alla dessa fotoreceptböcker så är det lätt att tro att fotografi är ett klick vid rätt tid och vid rätt tillfälle som en jägares skott mot bytet och plötsligt sitter ”den där bilden”.
  Du visar gång på gång hur olika människor förhåller sig på olika sätt till bilder och fotograferande. Du visar också olika sätt att skapa bilder. Ibland börjar det med en ide och blir en bild, ibland börjar det med ett klick som blir en ide som sedan blir en bild. Ditt sätt att belysa den fotografiska processen som någon organiskt som ser olika ut för olika fotografer ger mig näring att försöka hitta mitt sätt och ge mig den tid det tar för mig att hitta mitt förhållningssätt till bild.
  Tack för ett bra reportage och tack för att ni närmade er nästan alla frågor jag ställde här på sidan.
  /Dick

 5. Tack för bra feedback. David hade tänkt mycket på de här sakerna inför sin examen, därför var hans svar raka och tydliga.
  Jo, det där Stig Larsson-citatet är bra. Det finns i sin helhet här.

 6. Bra intevjuv.
  Det kändes skönt att din valda arketyp för konstfoto verkligen var någon som tänkt till ordentligt.
  Jag har själv uppfattningen att konst är: Våghalsigheten i att kasta sig in i ett projekt som man inte har en aning om vart det kommer att sluta, eller vart man kommer att hamna, eller hur länge man kommer vara i projektet.
  Att tankar kring, innan, under och efter är beståndsdelar som kan vara viktigare än det visuella resultatet. Förutsett att det finns visuella delar.
  Som konstnär verkar David vara öppen, sympatisk och empatisk med sin omvärld. Drag som verkligen är härliga. Det blir lite antitesen mot det det solitära geniet.
  Jaja, tack för ett bra avsnitt.

 7. Ja, om man kan tala om en konstnärsstereotyp så motsvaras den väl knappast av David.

 8. Tycker inte detta inslaget gav mig så mycket. I motsats till inslaget med Tina Messing som jag tyckte var mycket inspirerande.
  Jag tycker ändå att det var ett bra inslag i Bildradion. Ser fram emot nya avsnitt varje vecka.

 9. Har just fått tipset om att lyssna på bildradion när jag sitter och redigerar bilder. Och här sitter jag en söndag med många bilder, mycket retusch och en tight deadline. Har nu lyssnat igenom 5 program och tagit mig igenom hälften av bilderna… rena avkopplingen. Tack för bra program Göran!

 10. JanS: Tack för feedback. Jag tänker att det blir lite annorlunda när man inte har konkreta bilder att ta upp.
  Matilda: Glad om Bildradion kan lindra en arbetssöndag. Hatar arbetssöndagar.

 11. Vad vore världen utan kulturtanternas metallplattor och de prosa intellektuella konstnärernas fotografier? En värld fri från studium och bara bilder med punctum.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.