Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Så gör du din Nikon chimpfri

| 3 kommentarer

Nochimp

Om du har en relativt ny Nikon i någon av modellerna D3, D300, D90 eller D5000 så kan du faktiskt stänga av möjligheten till chimpning genom att ladda in en särskild bildkontrollsfil. På skärmen blir alla bilder helt grå, men när du öppnar dem i din vanliga råkonverterare så beter de sig precis som vanligt. 

Råkonverterare ja. Detta är endast för dig som fotograferar i råformat. 

Filen är inget jag laddat ner från internet på vinst och förlust, jag har tillverkat den själv med hjälp av Nikons egen programvara Capture Control Pro 2. Enkelt uttryckt för dig som är intresserad av detaljerna så är det en svartvit profil med en helt vågrät gammakurva. 

Jag har gjort en särskild sida här på bildradion.se som beskriver processen och har en länk till bildkontrollsfilen. 

Ladda ner bildkontrollsfilen och se instruktionsfilmen (lättfattligt, 9 minuter).

3 kommentarer

 1. Hej Jag provade bildkontrollsfilen på min D90.
  Fotade i RAW.
  Det blev inte en helt grå bild utan en vanlig svartvit bild på skärmen.
  Någon mer som provat detta på D90 ?

 2. Hej igen jag har löst problemet jag nyss hadde med No Chimping filen på min D90.
  Man måste stänga av Aktiv D-Lighting i fotograferingsmenyn. Då funkar det som tänkt./Anders

 3. Tack för researchen. Intressant, jag hade aldrig tänkt på hur D-lighting skulle påverka förhandsvisningen.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.