Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 3: Fotoklubbsstil

| 11 kommentarer

Ämnet för dagens avsnitt: Finns det en särskild bildstil som man kan kalla för ”fotoklubbsstilen”? Och i sådana fall, hur ser den ut?

Play

Mer ur innehållet:

 • Fotograferna Terje Hellesø och Tom Svensson bland andra har tagit initiativ till att bilda en paraplyorganisation för alla naturfotografer, amatörer som proffs, i Sverige.
 • Finns det en särskild fotoklubbsstil och i sådana fall hur ser den ut? Vi besöker Enskede Fotoklubb.
 • Veckans tips handlar om att använda fotokunskaper för att gynna sina medmänniskor.

Nästa vecka tar Bildradion bland annat upp chimpning, att titta på kamerans bildskärm direkt efter att man tagit en bild. Praktiskt tycker många, men i vissa kretsar anses det vara snudd på ett etiketssbrott.

Här är länken till inlägget på Terje Hellsøs blogg som jag nämner i avsnittet.

11 kommentarer

 1. Trevligt inslag Göran.
  Kul det där med fotoklubbsbilder. Jag känner verkligen igen det du tar upp. Personligen blir jag sällan riktigt nöjd med bilderna som jag tar i terapisyfte för att koppla av. Även om de är välkomponerade, rena och ganska snygga så är de i slutändan inte mer än fotoklubbsbilder.
  För att höja sig över mängden behöver man helt enkelt sikta högre, ha ett mål, jobba långsiktigt, utmana sig själv, söka upp motiven, osv. Att ta riktigt bra bilder är helt enkelt ett himla slit som inte alls har med avkoppling att göra.
  Hälsningar

 2. En gång i tiden var jag aktiv fotoklubbist, men jag insåg till slut att fotoklubbverksamheten inte var något för min del. Kände att kravet på hur en bild skulle se var något som kvävde mig och höll på att beröva mig glädjen i fotograferandet.
  När jag väl tagits steget att bryta mig ur ”fotoklubbsbojorna” återfick jag lusten att fotografera. Nu fotograferar jag det jag jag känner för och låter mig inte styras av andras outtalade kravramar.
  Det innebär dock inte att jag inte försöker utveckla mig som fotograf. Jag försöker att höja ribban och det efter mina premisser.

 3. Än en gång ett intressant program.
  För mig är dina radioprogram lite som Terje uttrycker naturfotografens naturmeditation. En stunds input, reflektion och avslappning i något som intresserar mig.
  Fotoklubbsbilden är alltså som du tänker en typ av konsensus kring amatörfotografen normer, estetiska och tekniska regler som faller på plats i en bild. Mainstream utifrån en grupps estetiska kompass.
  Undrar vad en liknande undersökning om den typiska forum eller webbpublicerade bilden, typ fotosidan och sånt skulle leda till, är det den vår tids fotoklubb.
  Vi borde starta en fotoklubb för det fotografiska samtalet. Skapa ett utrymme där erfarna och oerfarna fotografer kan utforska och utveckla sina bilder och bildideer. Bygga en språklig ryggrad för bildkritik. Och få hjälp med att se styrkor och svagheter i sitt bildseende.
  Ser fram emot nästa fredag!

 4. Kul idé Göran! Till och med jag som är så olärd vågade lyssna. ;) Var faktiskt med i Enskede Fotoklubb när jag var 18 år.

 5. Tack hörrni för alla kommentarer. Jag uppskattar dom mycket och tar tillvara idéerna som ni så generöst sprider omkring er.
  Joakim: Du har så rätt, även om inte det betyder att det är något fel att fotografera i avkopplande syfte.
  Gunnar: Precis det som du beskriver var jag rädd för skulle hända mig om jag gick med i en fotoklubb när jag var ung. Så det blev aldrig av. Det är nog stor skillnad mellan klubbarna dock.
  Dick: Den där språkliga ryggraden ska vi jobba med.
  Mats: Vad hände sedan? Vad fick dig att gå ur?

 6. Svaret på varför jag lämnade Enskede fotoklubb låter som något jag borde skriva i min blogg. En del att minnas först.

 7. Ska man bli glad eller ledsen då, när man fått placering i fotoklubbens tävling? *fnissar* Jag är inte aktiv inom vår fotoklubb, men känner igen det du säger om typiska bilder som attraherar vår fotoklubb. De är fina, men de räcker inte länge på väggen.

 8. Om man vinner ska man bli glad, förstås, för bekräftelsen på att man behärskar den här speciella stilen som även den har sina förtjänster.
  Förlorar man så behöver man inte nödvändigtvis bli ledsen.

 9. Hehehe… precis min tanke också. Jag tycker det är kul, för det var en sistaminutengrej och jag hade två bilder av fyra som placerade sig bland de 15 bästa (3:e och 11:e). Båda bilderna var väldigt rena och okomplicerade… men det som jag reagerade mest över var att det var bilder på människor. Det verkar vara tuffare om man fotar natur, då är konkurrensen stor, i alla fall i vår fotoklubb där många bilder är just naturbilder som placerar sig.

 10. Ahaha!
  Veckans Tips. TIPS Göran.
  T-I-P-S. Där ser du, tips & trix är inte alltid dåligt, till och med du ger dom :)

 11. Hah!
  Som du ser på datumet så sändes det här INNAN vi hade vårt lilla samtal om tips.
  Dessutom, lästips räknas inte.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.