Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 2: Att förhålla sig till bildtrender

| 9 kommentarer

Hur ska man förhålla sig till alla bildtrender som ständigt aktualiseras inom fotografin? Det är huvudämnet för dagens avsnitt av Bildradion.

Play

Ur innehållet:

 • Det är trettio år sedan Roland Barthes bok Det ljusa rummet kom ut, där han bland annat introducerade begreppet punctum, som ständigt diskuterats sedan dess. Nu kommer en antologi med artiklar och essäer i ämnet ut.
 • Den elektroniska sökaren, EVF, vinner mark trots ett ganska dåligt rykte bland fotografer. Hur ser det ut om tio år?
 • Bildtrender kommer och går, men hur ska man egentligen förhålla sig? Kan man vara neutral till förändringar eller blir varje handling, även passivitet, en slags reaktion?
 • Slutligen tipsar Bildradion om Thomas Anderbergs bok Alla är vi kritiker. Göran har läst den.

Nästa vecka handlar Bildradion om ”typiska fotoklubbsbilder”. Finns de, och hur ser de ut i sådana fall? Och varför?

9 kommentarer

 1. Väldigt bra Göran! Det här greppet med intressant podradio är så bra.
  Har lutat mig tillbaka, druckit mitt kaffe, vilat ögonen genom att titta bort från skärmen och ut genom fönstret, lyssnat och tom antecknat. Jag återkommer som lyssnare nästa vecka.
  /Fredrik Ludvigsson

 2. Efter att lyssnat på dig blev jag nyfiken på om det fanns fler i världen som körde pod om fotografi, hittade en spännande sajt där de lagt ut en hel college kurs om fotografins historia men ljudfiler, slides, läroplan, över 15 timmar, fotografihistoria helt gratis, för den som är intresserad och har tid över. Tittar man i Q-time så får man även se lektionsslidesen.
  http://www.cod.edu/photo/curto/1105/index.htm

 3. Bildradion är intressant. Så intressant att jag skulle vilja prenumerera på kommande avsnitt. Oops! Det går visst inte.
  Jag skulle vilja ha ett RSS-flöde med MP3-filerna så att iTunes kan plocka upp dem eller allra helst direkt i iTunes Store. Snälla, går det att fixa?
  Tack och lycka till!

 4. Tack Bengt. Faktum är att det fungerar redan nu. Klicka på länken ”prenumerera på Bildradion” och sedan valet ”iTunes” i rutan som dyker upp. Då ska det fungera problemfritt.
  Om inte, hör av dig igen så får vi forska i vad som kan ha gått fel.

 5. Just den manövern fungerade finfint för mig för några dagar sedan. Är nu trogen iTunes-prenumerant!

 6. Jag måste ha missat den länken. Nu såg jag den, men knappen eller länken för iTunes var borta i Firefox. Däremot kunde jag problemfritt kopiera URL:en.
  Tack

 7. Väldigt underhållande och insiktsfullt om trender. Jag har ett förslag på vidareutveckling: Hur identifierar man en trend? Kanske med något exempel på nu aktuella trender.
  Ha det gott!

 8. kul o höra om dina tankar kring EVF:n så här halvtid efter. vi får se hur det ser ut om fem år till ;)

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.