Med Stefan Ohlssons och min hjälp reder Moderskepps-Mattias ut frågan om var och när man egentligen får fotografera. Filmen ingår som ett inslag i Moderskeppets relativt nystartade youtubekanal. Klicka på ”mer från Moderskeppet” för en lista över resten av inslagen.
Fotografera är som att äta glass
6 januari, 2010 | 8 kommentarer
12 januari, 2010 kl. 09:04
Tack för att ni redde ut detta ordentligt. Är dock fortfarande en aning osäker på en sak… Är det tillåtet att publicera sina bilder på sin blogg/hemsida utan att ha tillstånd från de personer som går att identifera på bilderna?
17 januari, 2010 kl. 11:06
Om det är ett icke-kommersiellt sammanhang så kan du publicera bilderna på din blogg eller hemsida. Men de får inte vara kränkande.
4 mars, 2010 kl. 16:46
Hej.
Tyckte det blev lite luddigt de sista sekundrarna… Får jag alltså publicera mina bilder, på okända människor, i min fotobok (t.ex) men inte i marknadsföringen av den?
4 mars, 2010 kl. 20:40
Gränsen är förstås glidande. Det är en sak att visa ett uppslag ur boken där den aktuella bilden finns, en annan att dra upp samma bild och presentera den så att det i sammanhanget framstår som om personen eller personerna på bilden är glada kunder.
För att få visshet exakt var gränserna går måste det prövas rättsligt. Jag har inte koll på vilka eventuella rättsfall som skulle kunna ge vägledning här.
13 december, 2010 kl. 14:09
Fråga!
Göran! Du säger att polis/ordningsvakt har rätt att kräva att jag raderar bilden från minnsekort.
Under vilket lagrum tar dom sig den rätten?
26 december, 2010 kl. 15:15
Anders, det är inte jag som säger det, men visst sägs det i videon. Påståendet är felaktigt, och Moderskeppet som är videons ”utgivare” har gjort en korrigering på youtube. Dessvärre slår inte den korrigeringen igenom när videon visas i inbäddat format här på multijournalist.
22 januari, 2011 kl. 18:31
Ni säger även i videon att det är ok att använda en bild föreställande en person för ett politiskt partis räkning. Men det i sig kan väl anses kränkande, då personen i fråga kanske inte vill bli förknippad med just de åsikterna?
I PUL nämns ju politiska åsikter som en sådan personuppgift som skyddas av den lagen. Hur ligger det till egentligen?
14 februari, 2011 kl. 14:59
Missade ditt svar! Tack! Nu stämmer det bättre!
/A