Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Storyn bakom bildradion

| Inga kommentarer

Så jag lyssnar på det första avsnittet av bildradion och jag försöker gissa vad andra kommer att tänka. Det ska man inte göra, för det är inte fruktbart. Man kan inte sitta och gissa vad "folk vill ha", utan man måste alltid utgå från vad man själv vill ge och hur man vill ge det beroende på sammanhanget. Det är en helt grundläggande insikt för alla typer av kommunikation och konstnärliga uttryck, men nästan alla skiter i den. Vi sitter alla där och försöker gissa vad som "går hem" och så blir det dåligt. 

Hursomhelst, den fråga som jag tror dröjer sig kvar i fallet bildradion handlar om motivation. Om det nu inte är pengar inblandade, vad är det då? Jag tror att det bästa sättet att beskriva det är så här: 

Bildradion är ett kärleksbarn. Radio är lite av "min grej". Jag prenumererar på flera podradiokanaler som automatiskt förs över till min mp3-spelare varje gång jag laddar den. Jag lyssnar när jag diskar, stryker, kör bil, åker tunnelbana eller sitter i vänthallen i Nässjö och väntar på ett försenat X2000-tåg. Det där sista låter kanske lite onödigt bittert att ta upp, men jag räknade ut att jag under hösten blivit försenad sammanlagt över åtta timmar när jag åkt X2000. Och då åker jag inte ens varje vecka. Om det inte vore för att tågvärdarna låter så ångestridna när de annonserar att den aktuella förseningstiden nu är två timmar så skulle jag ställa mig upp och skrika att det är den inte alls, den är 600 timmar eftersom det är 300 stackars jävlar på tåget (311 för att vara exakt vid fullsatt tåg, källa: wikipedia). 

Men tillbaka till huvudspåret. Vanlig radio fungerar inte för mitt lyssnande. Jag kan inte passa sändningstider på det sätt som krävs. Nej, nedladdningsbart ska det vara. 

Samtidigt som jag lyssnar på allt mer podradio har jag märkt att mitt eget bloggläsande avtagit, och anledningen är att det tar för mycket tid att följa allt. Eftersom många bloggare tycker att det är viktigt att uppdatera ofta och regelbundet så letar sig med nödvändighet en hel del snömos in i bloggvärlden. Det är inte många här i världen som har något intressant att säga varje dag, i varje fall inte till människor utanför den närmaste kretsen. 

Ja, där föddes i alla fall idén till en podradio. Jag vill tillbringa mindre tid vid datorn, samtidigt som jag har ett behov av bra podradioprogram som hjälper mig att få tiden att gå när jag gör tråkiga saker. Det är min förhoppning att du laddar ner till din mobiltelefon, mp3-spelare eller vad du nu har och går ifrån datorn när du lyssnar. 

Jag börjar med att sikta på tio avsnitt i första vändan, mellan 10 och 20 minuter långa. Sedan blir det utvärdering. Hur jobbigt var det att göra dem, hur många är det som faktiskt laddar ner och lyssnar? Hur blir mottagandet? 

All återkoppling är välkommen, du hittar min epostadress i huvudet på min andra blogg

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.