Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Avsnitt 1: Paparazzi och pappersbilder

| 25 kommentarer

Det är inte bara ett nytt år och ett nytt decennium, utan också premiär för Bildradion, ett anspråkslöst podradioexperiment med fotografi som tema. Bildradion är som en slags blogg, men i ljudform. Du kan enkelt prenumerera på alla avsnitt till din MP3-spelare genom program som exempelvis iTunes. Eller så kan du lyssna här på Bildradions webbplats.

Play

Ur innehållet i dagens avsnitt:

 • Paparazzo-begreppet fyller jämnt. I år är det 50 år sedan filmen La Dolce Vita hade premiär. Där mötte publiken den första riktiga Paparazzo. Men hemma i Sverige var åtminstone en pressfotograf missnöjd med hur regissören Fellini framställde fotografkåren.
 • 80-talet pratade vi om ”det papperslösa kontoret”, och på 90-talet om papperstidningens nära förestående död. Ingen av de spådomarna har ännu gått i uppfyllelse. Men under 00-talet gick det betydligt snabbare, då blev många fotografer både negativ- och papperslösa under loppet av bara några år. På gott eller på ont eller både och?
 • Men trots att allt färre bilder kopieras eller skrivs ut på papper så har 00-talet varit en bra tid för fotoboken. Det menar i varje fall Jeppe Wikström, förläggare på bokförlaget Max Ström.
 • Slutligen några tips om försenade nyårslöften. En utskrift per månad, en bok per kvartal eller varför inte ett engagemang i project 10-50?

Nästa vecka handlar bildradion om trender.

25 kommentarer

 1. Ser framemot nästa pod….:-)
  Bra jobbat!!

 2. Tack för uppmuntran. Jag gör mitt bästa för att få till något intressant.

 3. Jättetrevligt och proffsigt. Du är ju bättre än många etablerade radiopratare!
  Jag saknar info om hur lång tid som återstår av podden när jag lyssnar. Alternativt info om totala längden.

 4. Ah, nu kom jag på att man kan öppna länken i ett eget fönster -jag hade bara klickat på den direkt först- och då ser man mer info om podden.
  Men en liten rad om längden skulle kanske inte vara så dumt ändå?

 5. Väldigt trevligt program! :-)

 6. Tack Thomas och Steffanie.
  Beträffande tidslinjen så håller jag med dig Thomas. Problemet bottnar väl i att jag använder blogghotellets automatiserade funktion, troligen går det att ta en liten omväg och ”embedda” ljudfilen i ett annat format. Men då äventyrar jag kanske kompatibiliteten med podcast-flödet.
  Jag har lagt in en fråga till blogghotellets supportavdelning så får vi se vad de kan göra.

 7. Hej Göran!
  Mycket trevligt initiativ.
  Intressant program, som också ger lite fotohistoria som vi alla behöver lite av.
  Lycka till
  Vänligen
  Karlund

 8. Grattis Göran för detta fina premiäravsnitt, ser verkligen fram emot kommande avsnitt.
  Men jag kan inte hitta Bildradion i iTunes, men den kanske inte hunnit dyka upp där än…

 9. Av någon anledning hittar inte iTunes bildradion än, hoppas att det bara är en fördröjning och inget allvarligare. Men det går ändå att få det att funka.
  1. Klicka på länken ”prenumerera på bildradion” i högerspalten.
  2. På sidan som då öppnas, välj ”add to iTunes”.
  3. Nu öppnar din dator iTunes och lägger till Bildradion bland podcasterna automatiskt.

 10. Trevligt Göran! Kul att lyssna på och efteråt känner jag mig lite mer fotografiskt allmänbildad. Jag ser fram emot fortsättningen!

 11. Trevligt initiativ! Är nu prenumerant och ser fram mot fler program.

 12. Eftersom jag tidigare mycket uppskattat dina betraktelser varför jag ser fram mot fortsättningen av detta synnerligen goda initiativ!

 13. Härligt med en ny podcast. Skall genast ladda ner och lyssna!

 14. Podradio om fotografi. Det här är genialiskt! Tack Göran för en bra Podcast och ett väldigt bra initiativ. Det ligger uppenbarligen en stor ansträngning bakom att få det så bra. Ser fram emot kommande avsnitt. Jag tror att jag och många andra amatörfotografer kommer följa dina sändningar.

 15. Skitbra! Hög kvalite, imponerad. :) Ser fram mot nästa avsnitt.

 16. Inspirerande och intressant! Tyckte väldigt mycket om din analys om bildstil vs signatur. ”Sådan fotograf är du” http://www.kamerabild.se/nyheter/webbtv/Webb-TV-Sadan-fotograf-ar-du-1.247333.html
  Något för framtida avsnitt i bildradion kanske?

 17. Tack för en första intressant episod. Kändes lite som att lyssna till ett avsnitt av Sommar i P1 – vilket får bli mitt sätt att ge god recension.
  Jag lyssnade på första halvan hemma och det gick hur bra som helst. Sedan tog jag med dig ut i Stockholmstrafiken och ner i tunnelbanan. Alltså, musiksnuttarna funkar bra där men tyvärr inte din röst. Den blir liksom ett med det omgivande ljudbruset.
  Å andra sidan är det nu noga räknat minst nio episoder kvar, så jag hyser stora förhoppningar om påföljande veckors bildradio även då jag är på väg nånstans.
  God fortsättning!

 18. Bra idé och väl genomfört! Kul!

 19. Hej! Vill bara säga tack för en mycket bra podcast, roligt med en fotopodcast på svenska!

 20. Alla tummar upp för detta initiativ, Göran! Ska bli intressant att följa!

 21. Vill bara ansluta mig till alla positiva kommentarer. Mycket bra idé, bra kvalité…..
  Det är bara att vänta på kommande program.

 22. Tack för en intressant podcast. Ser fram emot fler. Du har en väldigt behaglig radioröst.

 23. Du svänger på rätt våglängd för mig, min antenn och mottagare är helt enkelt bra anpassade för vad du säger. Ditt engagemang för bilddiskussion är väldigt inspirerande och smittar av sig och det är jag glad för. Man får en liten inspirationsknuff varje gång man du diskuterar ett ämne, på din blogg, i kamera och bild, på föreläsnings, på högskolekurser och nu helt briljant tänkt som mp3:a i min spelare. Hoppas du får ihop det på 4 timmar så detta fortsätter, jag är redan lite beroende. Lysande!

 24. Fantastiskt bra Göran. Jag lyssnade i bilen. Funka perkfekt.
  Och ditt tips var toppen. Nu ska jag ta fram mina 12 bästa bilder från 2009 och skicka Crimson. Vill ha papperskopior.
  När det gäller fotoböcker vill jag tipsa om Nick Turpins magasin. Det är tänkt att ges ut 2 ggr/år. Första kom nu i höstas. Fokus ligger helt på gatufotografi. Tillsammans med magasinet kommer 22 st fotografier på kartong.
  http://www.in-publication.com/
  Man kan också läsa Nicks blogg Seven Seven Nine: http://www.sevensevennine.com/
  Oftast mycket intressant läsning.

 25. Tack alla för kommentarerna. Jag uppskattar dom mycket. Och extra tack till John för tipset. Jag beställde första numret av in publication, ska bli kul att se vad han åstadkommit.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.