Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Annika och Magnus ger strobismen ett ansikte

| 3 kommentarer

Fototrender: Motljustrenden för porträtt är långtifrån över än, men vill du redan nu se ett smakprov på nästa ljussättningstrend så leta rätt på ett nummer av Svenska Dagbladet från igår och slå upp sidan 15 (och för all del även sidorna 9 och 11) i kulturdelen. Där ser du greklandskännaren och professorn Sture Linnér i dubbelt sidoljus. Fotograf är Magnus Hjalmarsson Neideman

Jag förutspår att vi kommer att se en hel del dubbelt sidoljus framöver, och anledningen är delvis teknisk. Det är lätt att ljussätta med flera källor nu när småblixtarna blivit både fjärrstyrda och lätta att ställa in. Vi har till och med fått ett ord för folk som identifierar sig med detta, de kallar sig "strobister" efter engelskans strobe, som är en av flera synonymer för fotoblixt. Därmed inte sagt att Magnus HN kallar sig strobist, men jag är säker på att han skulle vara mer än välkommen i gänget som hänger på strobist.com

Tyvärr kan jag inte visa Magnus bild, och den finns inte online. Men jag kan guida dig till något lika bra som visar på samma trend: Annika af Klercker (elaka fotografen) har lagt upp en bildserie av kvinnor på Kungliga tekniska högskolan som är i allra högsta grad kan användas för att illustrera strobismen. Lägg märke till ljuset i öppningsbilden. Just det, här har vi det dubbla sidoljuset igen. 

Så vad tillför dubbelt sidoljus? Tja, det skapar onekligen någon slags dramatik som dels beror på att vi inte ser ansiktet så tydligt, dels på att vi är vana vid ljussättningen från filmaffischer för spännande filmer där har varit extremt vanligt länge. Likaså i teveserier som CSI, där hälften av dramatiken bygger på dialoger som äger rum i miljöer med de märkligaste ljusförhållanden. Och varför inte, det har ju något av det där att världen står i brand över sig. Det är i dubbelt sidoljus vi ser hjälten som springer mot kameran och hoppar över ett hustak i sista sekunden för att undkomma explosionen. 

Ljuset gör också att folk ofta ser lite smalare ut. Jag skulle själv inte ha något emot att bli porträtterad av Annika eller Magnus med deras småblixtar (vad gäller Magnus så gissar jag här på att han använder den tekniken, jag har inte undersökt ämnet, mest för att jag inte lyckas hitta Magnus epostadress, har du ingen webbplats?). 

3 kommentarer

 1. Märkligt att trenden kommer samtidigt som vampyrer är på modet. :)

 2. Här är ett händigt tillbehör som jag tror kan användas för dramatiska porträtt:
  http://store.garyfonginc.com/lsu-ps.html

 3. Hej,
  strobism handlar inte om hur man ljussätter, utan vad man ljussätter med. Enkla, oftast manuella kamerablixtar som inte placeras på kameran.
  Kolla http://strobist.blogspot.com/2006/02/welcome-to-strobist.html för mer info.
  /Carl

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.