Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Omstart

| 5 kommentarer

Reboot

Åter från en omstartsresa i stort sett utan internet, tidningar och TV. Frisk, glad och för ögonblicket förhållandevis oneurotisk. Världen är vacker och det finns många sätt att leva och arbeta. 

5 kommentarer

 1. Jag håller med dig Göran, Världen är vacker och det finns mycket att upptäcka och återupptäcka.
  Visst är det gott med en omstart.
  Vänligen
  Karlund

 2. Fler omstartsresor åt folket!
  Jag kom just tillbaka från en och åker nu på en till, Perpignan.
  Jag börjar likna en PC, måste starta om HELA tiden…
  Hoppas allt är bra med dig annars?!

 3. Angående vem som blir först att erbjuda en workshop i bildkritik för nybörjare: Det finns väl en självskriven figur för detta uppdrag, närmare besämt Göran Segeholm!? (Och denna workshop kanske utgörs av den distanskurs i foto och visuell kommunikation vid Högskolan i Jönköping som många av oss inte kom in på i höst, så vi får väl göra nya försök till våren…)

 4. Har precis läst krönikan i senaste Kamera och Bild och personligen så tycker jag att det är det bästa du har skrivit.
  Men däremot så har jag ju funderingar kring det skrivna. (jag ber om ursäkt att jag skriver det i kommentarerna här)
  I Sverige är man väldigt försiktig att säga vad man tycker om ens bild. Vi ger ”kompis kommentarer” till varandra och vi ”smörar” för varandra. Däremot så ser jag en hyckleri bakom det skrivna. Du har själv gett ”kompis kommentarer” i det skrivna och samtidigt upphöjt t.e.x M.Berg eller Dawid. Men det är inte bara du utan hela fotograf-media i Sverige gör det. Det är en liten grupp människor i landet som håller varandra om ryggen. Media journalister, skribenter etc.
  Andras bilder (både det tekniska i bild och självaste kreativiteten) är bättre än än deras, men trots det upphöjs de till skyarna. Nu tog jag upp Berg och Dawid som exempel och det finns en handfull fler som är sådana som de men jag tycker att just dessa två är bra exempel. De syns inte i tidningar överhuvudtaget förrän de släpper en ny bok eller har utställning. Jag tror att 99,9% av oss tycker att 1000tals andra fotografer som visar sina bilder på fotosidan eller flickr har bättre bilder, både i det tekniska, kreativa och känslosamma.
  Detta är inte något mot dig personligen utan till foto-media (som du också är en del av) Sluta höja upp tråkiga gamla fotografer som redan är guda-förklarade. Vänd blicken mot communitys som t.e.x fotosidan och upptäck nya begåvningar.
  Jag är till fullo övertygad att inom kort kommer FotoSidan att vara Sveriges största fototidning. Varför? Därför att de hittar och publicerar nya begåvningar från oss vanliga dödliga.
  Ska vi snacka foto som du skrev, så vill jag gärna säga att både Berg´s och Dawid´s bilder suger.
  Men jag antar att du måste fortsätta att skriva som du gör. Gör du någonting annorlunda i ditt skrivande kommer du snart att vara utan uppdrag.

 5. Ursäkta för att jag negligerat kommentarerna här. Det var inte alls meningen och det ska inte upprepas. Mattias Johansson hade jag den osannolika turen att springa på ändå i en korridor på Högskolan i Kalmar, så det är avklarat.
  Fredrik: Tack för uppmuntran. Det finns ett visst workshopinslag kanske, om man väljer att se det så, i högskolekursen. Och det är inte omöjligt att jag försöker göra något mer renodlat längre fram.
  Jonathan: 1. Jag är glad att du skriver i kommentarerna. 2. Du har rätt i att det finns en utbredd kompiskultur. Jag tycker kanske inte att dina exempel är klockrena eftersom jag knappt är bekant med Micke Berg och jag aldrig har träffat Dawid, men jag fattar din poäng.
  Men en annan grej: När man skriver som du gör nu – ”Dawids bilder suger” – så är det ju precis lika innehållslöst som att skriva ”Dawids bilder rockar”. Det är inte kritik, det är bara ett tomt slutomdöme som inte leder mina tankar vidare åt varken det ena eller det andra hållet.
  Återkommer i ämnet.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.