Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Småbildszoomen fyller femtio

| Inga kommentarer

Femtio år har passerat sedan det första zoomobjektivet för småbildsformatet lanserades, och det känns som om det egentligen inte har hänt så fruktansvärt mycket sedan 1959. 

Fast bländare 2,8 över hela zoomomfånget från 36 till 82 millimeter. Vikten var 800 gram och frontlinsens diameter 79 mm. Jämfört med dagens proffszoomar är tekniska data påfallande lika, Nikons AF-S 24-70/2,8 väger 900 gram och har en frontlins på 77 mm. 

Men det var billigare förr. 1959 fick man betala 1 100 kronor för Voigtländer-Zoomaren, vilket motsvarar ungefär 12 000 kronor i dagens penningvärde. Den moderna nikonmotsvarigheten går lös på omkring 6 000 kronor mer. 

Nytagna bilder med jubileumsobjektivet hittar du i den här flickr-feeden

Källor: Gösta Flemmings Centennium och Cameraquest

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.