Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Beständighet är kvalitet. Eller?

| 3 kommentarer

Dagens Nyheter igår: Dan Jönsson skriver att kvalitet är en fråga om beständighet. 

"När jag som kritiker bedömer kvaliteten hos ett konstnärligt verk frågar jag mig alltså inte främst: Är detta kul? Känns detta aktuellt? Utan: Kommer detta att betyda något om femtio år? Om fem? Om några veckor?" 

Intressant, eftersom definitionen så öppet medger att "kvalitet" är beroende av vem och var. Ett känt namn eller en visning i ett stort sammanhang medför en större chans att ett verk ska få Jönssons kvalitetsstämpel eftersom verkets beständighet i allra högsta grad är beroende av hur väl det når ut till en stor publik. Beständighet är ju inget annat än att många minns, och då är vi återigen delvis inne på att kvalitet är kvantitet. 

Och det är väl kanske inte fel att tänka så. Alla vet ju att chansen för en fotoelev att få ett tidigt genombrott står i direkt samband med praktikplatsen. Ju större och finare tidning, desto större genomslag och desto större chans att bli ihågkommen. Och därmed också, enligt Jönsson, större chans till kvalitet. 

Jakten på kvalitetsbegreppet går vidare. 

3 kommentarer

 1. kvalitet är som intelligens, svårt att definiera men man märker när det saknas.
  kvalitet ligger i betraktarens sinne och vad hon/han har för förväntningar. om dessa uppfylls menar jag att verket har kvalitet.

 2. Jag tror att jag förstår vad du menar, men din definition är svåranvänd i praktiken. Man kan ju ha låga förväntningar också.
  Mina största upplevelser av kvalitet är nog tvärtom att mina förväntningar inte uppfyllts, utan när jag fått något helt annat.
  Att satsa på att uppfylla förväntningar är en farlig väg för varje kreatör, för den leder så lätt till ständig upprepning.

 3. men då får du ju rätt kvalitet för dig, alltså något nytt/oväntat.
  jag var kanske otydlig med vad jag menade. jag menade att kvalitet egentligen handlar om ”rätt kvalitet”. och vad ”rätt kvalitet” är kan bara den enskilde betraktaren avgöra utifrån sin egen ståndpunkt.
  sen håller jag med dig om att om man går in för att uppfylla någon/någras förväntningar blir det lätt upprepningar av tidigare verk.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.