Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Det svåraste är att hitta sin signatur

| Inga kommentarer

Magnus Fröderberg på Kamera & Bild intervjuar Martin Parr inför utställningen Luxury på webbteve här. När Magnus frågar om det inte var svårt att få tillträde till miljöer med rika människor blir jag först förvånad när Parr säger att det tvärtom varit lätt. Han har besökt öppna evenemang som konstutställningar, hästkapplöpningar och modevisningar. 

– Det är inte lätt att fotografera rika människor, säger Parr. De gömmer sig ofta, de vill vara diskreta och inte göra väsen av sig. Men när de besöker den här sortens tillställningar vill de visa upp sig. 

Så enkelt, så självklart. 

Jag noterar också att när Magnus ställer en fråga om utveckling svarar Parr genom att prata om sin fotografiska signatur. Sedan jag skrev en krönika i ämnet för Kamera & Bilds marsnummer har jag blivit allt mer intresserad av ämnet. 

Så här säger Parr: "När du väl hittat någon slags egen signatur – vilket är det svåraste att uppnå inom fotografin – så utvecklar du den, driver den framåt. Och det är intressant."  

Slutligen, Parr om svensk nutidsfotografi: "Not cutting edge, but pretty important within Europe". 

Och för dig som inte riktigt kan placera namnet Martin Parr så finns den här sidan på wikipedia. Bland svenska fotografer är den som är mest lik Martin Parr utan någon som helst tvekan Lars Tunbjörk.  

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.