Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Vilse i markörpannkakan

| 6 kommentarer

Ville bara göra dig uppmärksam på att ordet markör ökar starkt. En Rolex är inte längre en statussymbol, utan en livsstilsmarkör. En Pirate Bay-flagga på balkongen är en åsiktsmarkör och ett par regnbågsfärgade conversedojor en sexualitetsmarkör

Det betyder kanske inte så mycket i praktiken, men det är förstås ett tecken på att vi som kollektiv tänker väldigt mycket på det där gamla vanliga att du visar vem du är genom dina små vardagliga val (och hur tjock din plånbok är). Som i "visa mig din ________ (matkasse, skjorta, kameraväska, soffa, kolesterolhalt) och jag ska säga vem du är". 

Det coolaste vore förstås att förhålla sig helt cool till detta, men jag gör inte det. Jag irriterar mig på att jag tänker att folk tänker att den där medelålders jeanssnubben är en sån där medienollåtta när jag svarar i min vita iphone på tåget till Knallebro. Alltså, jag har ju ingen aning vad dom tänker, men jag blir självmedveten på ett väldigt irriterande sätt. 

Helst skulle jag vilja ha en iphone som ser ut som en Nokia 3340 (jag bara chansade på siffrorna här, men håll med om att det låter billigt). 

Och därmed vill jag byta ut min mediestockholmsmarkör mot en jagbryrmiginteommarkörer-markör

Hur man än vänder sig så har man rumpan bak. 

6 kommentarer

 1. Fast då tänker kanske folk att du har en jag-försöker-dölja-vem-jag-egentligen-är-för-jag-bryr-mig-så-mkt-om-vad-andra-tänker-om-mig-markör. :)

 2. Jag vet! Man blir ju tokig!

 3. komplext antimarkörproblem du har hehe :-)

 4. Jag vet. Det finns inget neutralt. Inte ens att gå naken.

 5. Du vill stila utan att det syns att du stilar. Du får göra som slipsnissarna. Köpa kritstrecksrandigt fast så dyrt att bara de hippaste slipsnissarna fattar hur exklusivt det är. :)I den branschen (den för kriststecksrandiga kostymnissar) har man fattat att det dyraste ska vara diskret också.
  Synd bara att man inte är en kriststrecksgubbe… ;)

 6. Jag vill inte ens stila. Jag vill vara ett oskrivet blad.
  Men ”stila utan att stila” är ett väldigt intressant koncept. På senare tid har jag lärt mig att det funkar inom ljudsvängen också, man kan till exempel använda en mikrofon av ett visst märke och en viss modell som ingen, jag säger ingen, som inte är ”in the know” kan tro att det är något särskilt med ens för en sekund.
  Inom fotografi är det svårt att stila utan att stila. En vän föreslår att Leica M8 skulle kunna vara en sån markör, men jag tycker att den trots allt har en exklusiv utstrålning som tyvärr alla, även oinvigda, kan uppfatta.
  Men det bakvända ”stila utan att stila” då? Alltså, man stilar för de oinvigda men inte för dem som ”kan något”. Vad hittar vi i den kategorin utöver överformgivna stereoanläggningar?

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.