Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Det är inte rätt bara för att det låter bra

| 3 kommentarer

Ingenstans är sanningen "less is more" djupare rotad än i fotovärlden. Vilket är beklagligt, eftersom den inte är sann.
Den är sann ibland, vid enstaka tillfällen, men inte generellt. 

Men vi som fotograferar tänker ofta att om jag bara får bort ett mjölkpaket till så blir bildupplevelsen mycket bättre. Och så står vi där med våra fjärilar mot svart bakgrund medan publiken gäspar käkarna ur led. Nästa fjärilsbild jag ser hoppas jag ska handla om ett exemplar som flugit vilse i ett kök med många tids- och livsstilsmarkörer. 

Annat: Var hos fotoklubben Stockholmsbild och föreläste igår. Sympatiskt, öppet, prestigelöst. Lycka till med stockholmsdokumentationen.

3 kommentarer

 1. Håller inte med. Less is more är en bra rättesnöre. En dålig bild är ofta dålig för att den innehåller något som stör.
  Visst finns det undantag, och visst kan det ibland vara bra med saker som stör, men jag skulle nog vilja säga att generellt är ”less is more”-hypotesen sann.

 2. Tack Göran för några jättebra timmar med dig som föreläsande och resonerande om bild och bildbedömning igår kväll.
  Glädje är en bra utgångspunkt för att skapa nyfikenhet och engagemang.. den stämningen fanns i lokalen tack vare ditt sätt att möta oss.. Och som du själv skojade några gånger med svengelska uttryck så kan jag bidra med att din insats igår var ett utmärkt exempel på Infotainment! Eller kanske var det Entertrainment? Strunt samma, en givande kväll var det.
  Tack / Janne W Stockholmsbild

 3. Adam: Tack för att du stärker min tes att fotografer gillar ”less is more”-konceptet. Sedan tycker jag kanske inte att det är nödvändigt att sätta likhetstecken mellan ”detaljer” och ”störande detaljer”. Alla, även jag, håller nog med om att *störande* detaljer ska bort. Men för den skull behöver man inte tycka att detaljer i sig är av ondo.
  För mig faller lika många bilder faller för att de är för enkla som för att de är för komplexa. Men allt beror förstås som vanligt på sammanhanget.
  Jan: Tack själv.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.