Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Bilden bakom bilden (och något om videokvalitet)

| Inga kommentarer

Mattias-i-grass

Jag har aldrig varit medlem i någon fotoklubb, och kanske är det därför min impuls att leta fram "bilden bakom bilden" inte trubbats av med åren. 

Så när jag får se att Mattias Karlsson har en bild av mig där jag filmar honom, så börjar jag reflexmässigt och kanske en aning febrigt leta fram den filmruta där hans kamera säger klick. 

Det är inte bilden ovan. Den är oskarp och ligger ett par sekunder bort. För det är ju så med video, att filmen ser bäst ut när slutartiden matchar antalet frames per second. Därför är i stort sett allt jag filmar exponerat på 1/25 sekund. Och därför är nästan alla rutor lite lätt oskarpa när man tittar på dem enskilt och under en längre stund än sagda tjugofemtedels sekund. I gengäld är de mjuka och följsamma när de hoppar strömhopp framför ögat. 

Den gamla multimediala våta drömmen om att skicka ut journalister med videokameror och ta stillbilder till tidningen från det filmade materialet förutsätter en optimering av antingen det ena eller det andra. Men visst, teknisk kvalitet var aldrig en faktor i den ekvationen. 

Bortsett från det är det ruskigt vad bra videokvaliteten blivit med åren. Klicka på bilden så får du se den helt obearbetad (förutom konvertering till sRGB) i full HD-upplösning, full bländaröppning och 1/25 sekund. Vi kör 720p (1280×720 pixlar) för kursen. 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.