Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

En kund mindre också

| 11 kommentarer

Tele2 räknar med att kunderna ska strömma till nu när de gått ut med att de ska förstöra sina IP-loggar så snart som möjligt, och så lär det väl bli. Men det ska ni ha klart för er: Den här lilla obetydliga jävla kunden säger upp sitt abonnemang redan idag. Jag är för att bilar ska ha registreringsnummer, att folk som skriver på Internet helst gör det under sina riktiga namn och att polisen har möjlighet att spåra internettrafik i efterhand för att kunna kartlägga pedofilnätverk och ekonomisk brottslighet. 

Integritet, sure. Men inte till vilket pris som helst. 

Och här en länk för den som inte alls fattar vad det här inlägget handlar om. 

11 kommentarer

 1. Är inte Tele2 kund, men har nu fått ett nytt motargument när Tele2 ringer stup i kvarten för att erbjuda mig sitt ”fördelaktiga företagarpaket”

 2. I ärlighetens namn var det ingen uppsägning som medförde några större komplikationer, bara ett mobilt bredband. Mina andra abonnemang har jag hos andra leverantörer. Så jag tänkte att vad tusan, konsumentmakt och allt det där. Någon måste ju försöka balansera den stora kundtillströmningen.
  Sen insåg jag att ingen skulle notera det om jag inte skrev ett inlägg, utom kvinnan på kundtjänst som frågade varför jag ville säga upp abonnemanget (hon var väl tvungen) och inte fattade ett dugg av mitt svar. Men trevlig och tillmötesgående var hon, och hon beklagade rent av att jag var tvungen att dras med abonnemanget under den tre månader långa uppsägningstiden.

 3. Förutom att det idag finns lagar som tydligt säger att internetleverantörer inte får spara information om abonnenter annat än för fakturering kanske följande blogginlägg kasta lite ljus kring Tele2s utspel:
  http://copyriot.se/2009/04/27/ett-par-fragor-kring-lagringen-av-abonnentuppgifter/
  Så stor skillnad mot innan är det nog inte. Och någon större skillnad mot de andra bolagen är det kanske inte heller.
  -Jimmy

 4. Jag är medveten om att skillnaden kanske inte blir så stor. Det jag reagerar på är att Tele2 väljer att plocka poäng i den här frågan. Och man kan raljera hur mycket man vill över antipiratbyråns uttalande om ”brottsoffrens rättssäkerhet”, men faktum kvarstår ändå att det är två olika intressen som går emot varandra.
  Å andra sidan har jag all förståelse för att operatörerna inte vill agera polis, och jag gillar inte heller ipredlagen.

 5. Lugn, detta är ju övergående. Snart kommer datalagringslagen så även personlig komunikation mm utöver trafikinformation *måste* loggas för framtida bruk.
  Men visst, den som har rent mjöl i påsen behöver ju inte oroas av detta. Eller…
  (Pedofiler och annat avskum kör förstås proxies sedan länge ändå, så de blir inte lättare att få tag på)

 6. Lasse, det handlar inte om antingen eller. Att jag ogillar Tele2:s populistiska schackdrag betyder inte automatiskt att jag ivrar för en förstärkt datalagringslag.
  Allt behöver inte polariseras till ytterlighet, och det är kanske inte heller är nödvändigt för dig att tillskriva mig åsikter som jag inte har.

 7. Nu är det ju iofs inte polisen som ska kolla dig utan helt andra intressen.
  Hade det varit polisen vore det en helt annan sak. Ipred innebär att typ olika lobbygrupper ska kunna gå och kolla din trafik.
  Det känns litet som om vi skulle ge väktare befogenhet att leka poliser….
  Bodströmsamhället är inte något som jag vill vara med och stödja.

 8. Nu är det ju så att polisens arbete inte avstannar för att Tele2 följer lagen från 2003.
  Deras arbete fortsätter som vanligt.
  Så poliserna kunde inte fånga pedofiler FÖRE innan IPRED-lagen kom eller? IPRED har ingen större betydelse för polisen för dom låter väl inte Pontén o co, gör deras jobb också?

 9. Jesse, jag förstår inte riktigt vad du menar.
  Naturligtvis har inte ipred-lagen något att göra med polisens vanliga arbete, det har väl ingen sagt?
  Men om Tele2 börjar slänga sina IP-loggar snabbare än de gjort tidigare med hänvisning till kundernas integritet så påverkar det polisens möjligheter att lösa helt andra typer av brott.
  Tele2 har valt sida, och deras skäl är inte svåra att förstå. Men jag är hellre kund hos en internetleverantör som är beredd att se sin roll i ett något större perspektiv.

 10. Tillägg: Och det påverkar inte bara polisens arbete, utan rimligen också Tele2:s interna säkerhetsarbete för sina kunder.
  Jag föredrar Ephones hållning framför Tele2:s ”vi slänger allt så är det inget snack om saken”. Lilla Ephone med sina åtta miljoner i årsomsättning visar ett större engagemang och vilja att gå till botten med saker och ting än jätten Tele2 som tar den enklaste – och mest populistiska – vägen ut.

 11. Jag tycker att vi som vanligt fokuserar på fel saker. Om man ser en oljefläck på marken, hjälper det inte att torka upp den. Vi har inte löst problemet ändå. Vi behöver ta reda på var ifrån det läcker!
  Det här handlar inte om att klämma åt fildelaren som i det här fallet är oljefläcken!
  Vi behöver skaka liv i de bakåtstävande skiv- och filmbolagen som inte förstår hur konsumenterna år 2009 vill ha sin musik och sina filmer.
  Ge med er och se till att få ut det ni säljer i rätt media till ett vettigt pris!
  En site eller flera med nyheter i bloggform med kommande musik och film. Med trailers och smakprov. Snabba linor för nerladdning till ett vettigt pris.
  Kolla på moderskeppet.se, de arbetar ungefär på det sättet. Ett bra föredömme för hur man säljer idag! Ge en bit av kakan och låt folk betala för resten till ett bra pris.
  Och folk betalar om det är kvalitet!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.