Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Det finns inga rätt i fildelningskriget

| 3 kommentarer

Jag har en bristande talang för medhållshummande, ni vet det sociala smörjmedlet som går ut på att någon dryftar en tanke och får ett jagstärkande mmmm… ja absolut, nej inte jag heller i retur. 

Detta karaktärsdrag låter mig vara konstruktivt uppriktig i kritik, men försätter mig också i en och annan knepig situation. Som när någon halvbekant som mig veterligt aldrig någonsin tidigare intresserat sig för demokratifrågor i andra sammanhang plötsligt vill se sig själv som någon jävla sorts frihetskämpe för att han laddat ner 300 gigabyte musik och ägnat en sommar åt att sortera mapparna i kronologisk ordning. 

Jag blir obekväm. Och jag kanske påpekar att min bekanting kanske går lite långt när han jämför sig själv med Gutenberg. Och kanske drar jag min gamla drapa om att jag ändå tycker att det är ganska rimligt att upphovsmannen till ett verk ska ges en viss möjlighet att kontrollera distributionen. Och om det nu är bra för ekonomin att ge bort musik, film och gud vet vad gratis så lär förlagen och bolagen upptäcka det själva inom en snar framtid. 

Tyvärr finns det en risk att detta placerar mig "på andra sidan". Hos "upphovsrättslobbyn". Det är ett obekvämt ställe att befinna sig på. Där klumpas jag samman med fotografer som kräver fantasisummor för oavsiktliga publiceringar av 37 pixlar breda bilder, med antipiratbyrån som är en av de PR-klumpigaste organisationer jag någonsin stött på. I värsta fall får jag stämpeln Ipred-fanboy, och vid det laget är jag färdig att spy. 

Jag tycker genuint illa om Ipred, och jag kan bara beklaga att situationen är som den är. 

Å andra sidan tycker jag precis lika illa om Pirate Bays demokratiförakt. Angrip gärna lagstiftningen, men respektera lagen. Det är själva grunden i ett demokratiskt samhälle. 

Vad återstår? Ingenting. Det finns ingen sida att välja, ingen att "hålla på". 

Så jag harvar på. Pröjsar för min musik, mina program och fortsätter hyra film hos videokillen på hörnet. Och hoppas att alla andra med tiden ska komma till sans. 

Det finns inga rätt i fildelningskriget. Men en väldig massa fel. 

3 kommentarer

 1. Jag respekterar din åsikt och tycker att du oftast skriver bra grejer. Men här kommer kritik: jag är så evinnerligt trött på alla som bara säger ”det här är fel, och det här är också fel och jag tycker inte det här, men inte heller riktigt det här. Ooooj vilken jobbig fråga det här med upphovsrätt/fildelning är!” Det är så enkelt att bara säga vad man INTE tycker och vad man INTE ska göra och vad som är fel och dumt! Men var är de ärliga förslagen? Lösningarna? Alternativen? Det måste väl finnas ett lättare sätt att få tag i film än hos videokillen på hörnet men där upphovsmannens/kvinnans arbete ändå kan belönas, eller?

 2. Bra synpunkt.
  Nu tycker jag väl i och för sig att jag varit ganska konstruktiv tidigare, men man kan aldrig bli konstruktiv nog, eller hur?
  1. För fildelningsförespråkare: Respektera gällande lagstiftning. Jag läste en kommentar under DN-artikeln som jag hänvisade till tidigare med innehållet ”se vad ni upphovsrättsivrare ställt till med – nu går pedofilerna fria”. Det är ett sätt att argumentera. Ett i mina ögon något starkare argument är att om inte fildelningen upplevts som ett så stort problem skulle det inte varit möjligt att genomför ipred-lagen, som ju ingen tycker om.
  2. För ”upphovsrättslobbyn”: Uppträd sansat i upphovsrättsfrågor. Rätt drag är inte att hålla än hårdare i upphovsrätten, utan att tvärt om ta initiativet till en uppmjukning. Någon form av citaträtt för bilder borde vara en självklarhet i ett samhälle som vill främja demokrati och debatt. Det vore väldigt klädsamt om även upphovsmän ville erkänna det. Någon typ av ”fair use”-paragraf för svenska förhållanden skulle också vara välkommet.
  3. För förlag och bolag: Inse att distributionen måste förändras. Bygg en förtroendefull relation med era kunder istället för att använda kopieringsskydd. Det ska vara ett nöje att köpa musik, film, böcker och program – man ska inte känna sig blåst och misstrodd.
  Usch vad pekpinneaktigt det där såg ut. Men du bad om det Johan.

 3. Så skönt att läsa att där finns fler som tycker jag som jag. Precis! Inget att hålla på! Allting är ju inte svart eller vitt, på eller av. Komma till sans vore trevligt, omfamna tekniken, nyttja den. Vi har passerat det traditionella sättet att distribuera media snart så kom med lite kreativa innovatva lösningar som gör alla parter nöjda (läs någorlunda).
  Keep up the good work! :-)

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.