Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Gräv i Örebro

| 1 kommentar

Gräv 09 i Örebro. Om trekvart ska jag prata om avklätt och utklätt inom det bildjournalistiska porträttet. Publiken består av grävande journalister, eller i varje fall människor som är intresserade av grävande journalistik. 

Än har det inte funnits tid för rampfeber och oro, och det gör att jag nu oroar mig en smula för att jag inte hunnit oroa mig. Så pass har jag kommit att tro på tesen att det inte blir bra utan en touch av nervositet. Jag vet en känd fotograf och föredragshållare som satt i system att aldrig förbereda sina framträdanden alls av just det skälet. När det är tio minuter kvar och han inser att han inte ens har ett stolpmanus så får han den ångestdos som han känner att han så väl behöver. 

En grej som tyvärr inte gör mig nervös, men däremot aningens bedrövad, är att av 46 programpunkter är min den enda som överhuvudtaget berör bildjournalistik. Som om grävande journalistik inte riktigt berör fotografer. 

Var är till exempel programpunkten om bildpolicys? Var är de grävande fotografer som borde finnas här och berätta för sina kollegor om hur man tar sig fram? 

En kommentar

  1. Att oförberedd möta uppgifter utmanar oss själva och sätter tillit till vår egen skicklighet. Dock kan det diskuteras hur hälsosamt det känns alldeles innan ögonblicket för prestation.
    Riktigt bra inlägg!
    Jag blir redigt skrämd av att höra hur underordnat bildjournalistiken står den ”riktiga journalistiken”. Nu, om någonsin, behövs debatter och ställningstagande tas upp! Datorer och megapixlar har ersatt mörkrum och film, men kanske har fotovärlden inte utvecklats så mycket de senaste årtionden ändå? Skrämmande.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.