Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Alla i rummet ska vi dö

| 1 kommentar

Urban Brådhe

Det är en bokrelease av det ovanligare slaget. Förutom de vanliga gästerna – polarna, medarbetarna, förlagsmänniskorna och alla dom där – så är även döden inbjuden som gäst. I varje fall är det så jag uppfattar det. Jag tittar ut genom fönstret på grusgången som är upplyst av marschaller på rad och tänker på att där ska vi alla gå. Marsch all. Varenda en. Vi vet bara inte hur och när. 

Boken heter Livet kan inte vänta och handlar om tre kvinnor som är för unga för att dö men ska göra det ändå. Cancer. En av dem dog under arbetet med boken, hennes väninnor hänger fortfarande kvar. Kämpar för att kroppen inte ska ge upp riktigt än, för det kan fortfarande finnas hopp. 

Berättelsen består av lika mycket bilder som text. Fotograf är Urban Brådhe, och vem det nu var som frågade honom kunde knappast gjort ett bättre val. Urban tar oss läsare dit vi behöver komma – till sjukhuset, till familjen, till båtutflykten. till behandlingsrummen. Han gör det utan att ställa sig i vägen, utan att skymma sikten. Maximalt innehåll parat med en funktionell form. 

– Om dom (de tre kvinnorna som boken handlar om) inte hade gillat mig så hade jag dragit mig ur direkt, säger Urban i sitt tacktal. För vem vill ha en gammal gubbe som plåtar när det finns så många unga, pigga, hungriga fotografer. 

Men det är kanske just det. Urban har ingen akut bildhunger som skymmer sikten, han riktar in sig på det väsentliga. 

Köp boken, tänk på sjukdom och död. Träffa Hanna, Sabina och Ulrika och ta tillvara deras gåva till dig och mig och alla andra som tror att vi aldrig någonsin ska behöva vandra den där sista, marschallupplysta vägen. 

Stockholm får ny profil

En kommentar

  1. Läste på Sabinas blogg att hon hade kämpat klart nu. Den 31 mars-09 gav hon upp för smärtorna.
    Måste köpa boken.
    Tack för ett fint inlägg.
    //A-H

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.