Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Svenskar i gott sällskap

| Inga kommentarer

Så har då äntligen nomineringarna från PGB Photo Award blivit offentliga. Sju svenskar hittar du bland de tjugoåtta nominerade. De befinner sig i väldigt gott internationellt sällskap. De sju är naturfotograferna Staffan Widstrand och Hans Strand. Bildjournalisterna Robert Henriksson, Lars Lindqvist, Pieter ten Hoopen och Casper Hedberg. Minst välkänd, i varje fall för mig, är Annelie Pompe, undervattenfotograf och, till min personliga förtjusning, multijournalist. 

Som praxis är i många fototävlingar betyder inte nominerad "kan vinna" som ordboken beskriver det, utan "har vunnit". Frågan är bara vilken placering och i vilken klass. 

6 mars får alla veta. 

Ja just det, bristen på kvinnliga vinnare. Läget är ungefär detsamma för The PGB Photo Award som för Årets Bild – kvinnlig övervikt i juryn och manlig övervikt bland de nominerade (bara 2 av 28 är kvinnor i denna upplaga). Juryn vet inte vem som tagit vilken bild under diskussionerna. En del av förklaringen är att kvinnor tävlar i betydligt mindre utsträckning än män. En annan tänkbar förklaring – som dessvärre ingen undersökt statistiskt mig veterligt – är att en stor del av dessa kvinnors bidrag hamnar i ett fåtal kategorier, till exempel porträtt, istället för att fördelas jämnt mellan samtliga kategorier. 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.