Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Last picture standing

| 7 kommentarer

Det vackra sättet att se på bildtävlingar är att det handlar om att "lyfta fram". Man ser domaren som en botanist som vandrar över sommarängen och kärleksfullt plockar ut de allra vackraste blommorna. Då skulle man säga att jag igår lyfte fram de tio allra bästa bilderna ur en grupp på 1400. 

Så ljus är inte min bild. För mig är en bildtävling en blodig historia, en variant av Last man standing. Största delen av tiden går åt till att göra sig av med bilder, att röja. Det är grymt, hänsynslöst och plågsamt. Till slut står man där och tittar ut över slagfältet, och det visar sig att det bara är ett fåtal bilder som inte blivit brutalt nermejade. Och så vidtar arbetet att försöka rangordna dessa återstående få – ärrade och genomanalyserade.  

Min bild är inte att jag frälser dessa tio. Det är att jag förnekar ettusentrehundranittio. Det är lite sorgligt. 

Ändå är jag nöjd med slutresultatet. Under tävlingen är alla bilder anonyma (redaktionen döper om de insända bildfilerna till nummer och sparar kopplingen mellan bildnummer och fotograf i en excelfil), men efteråt fick jag se facit. Jag vet vad ni heter, ni som vann, och jag vet vilka andra bilder ni också skickade in. Jag vet att några av er är drivna och håller hög, jämn kvalitet. Och jag vet att några vinnarbilder mer har karaktären av enstaka lyckoskott. 

Precis som i det riktiga livet. 

7 kommentarer

 1. Det är löjligt spännande…måste vara som att sitta på en statshemlighet eller något liknande Göran, hehe! Ska bli kul när tidningen kommer!

 2. Detta är inte ett svar på ditt inlägg, utan bara en hänvisning till ännu en lysande recension av din bok, utifall du inte redan har läst den: http://emtre.blogspot.com/2009/01/konsten-att-ta-vinnande-bilder.html

 3. Tack Adam. Jag rodnar.

 4. Helt off topic men riktat till dig, Göran.
  Fick idag en förnyelseavi till Kamera & Bild, så långt bra jag prenumererar nämligen på tidningen… med avin fanns en liten hälsning. ”Bäste läsare, Det är stor glädje….. osv osv” undertecknat Göran Segerholm, Chefredaktör Kamera och Bild + din mailadress …. jobbar kvar där eller har du börjat där igen? =)
  Förmodar att det är någon Nisse, Tryckfel, som varit framme eller så har har man aldrig tagit bort ditt namn… men visst är det ett år sedan du lämnade K&B?
  Aja, berör kanske inte dig längre men jag läser ju här så det är ju trevligt att du skriver brev till mig med ;)
  / Jörgen

 5. Ay Caramba!
  Av alla möjliga nissar så gissar jag att det är snål-Nisse som varit i farten. Varför inte göra slut på de gamla lapparna?
  Ja ja, så länge de insparade pengarna går till höjda frilansarvoden så ska jag inte klaga.
  Och by the way, det är nästan två år sedan jag slutade på K&B.
  Tack för informationen, förresten.

 6. Får nästkommande dommare del av bilderna som inte blev utvalda vid den föregående deltävlingen?

 7. @Mikael: Nej, inte automatiskt. Den tävlande måste skicka in på nytt till varje omgång.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.