Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Ris till egen rygg

| 4 kommentarer

Det är en fin spegling från dörren

Jag måste ladda upp nu, för i morgon ska jag bedöma årets första etapp i Kamera & Bilds stora fototävling Grand Prix. Över 1400 bilder. 

Det blir första gången jag använder det nya bedömningssystemet på riktigt, och jag vet att jag kommer att tänka att det är svårt och jobbigt och att jag bundit ris till egen rygg. Fem ord till varje bild. Och så något om jag valt bilden främst för formen eller innehållet, och om jag tycker att den är sluten eller öppen. 

Så nu sitter jag här och övar: 

Sterilt
Hemifrån
Vinter
Rinnande kallt vatten
Trött

Lika mellan innehåll och form (hotellrum intresserar mig) 

Mer öppen än sluten

4 kommentarer

 1. Tycker det där är ett riktigt kul sätt att bedöma bilder på, inte minst om man vill öva sig på att förstå bilder.
  Vi har börjat köra det där lite på D70Sverige och det dyker upp väldigt olika svar och det är intressant att se hur olika vi tänker.
  Det här gör ju att man förstår domare bättre i tävlingar bland annat.

 2. Men ”Fem icke-värderande associationsord” begriper jag inte. Finns det över huvud taget, alltså associationer som är icke-värderande? Det är ju det vi har orden till. Det är ju också det som gör det så svårt att kommunicera då ”vinter” för den ene är synonymt med självmordsmörker medan det för den andre står för långfärdsskridskoglädje.
  Och sterilt är ju bara en nedvärderande term för det hyllade heminredningsordet ”minimalistiskt”.
  Och hemifrån är en negativ synonym för semester.
  Och så vidare …

 3. Hmmm. Satt och funderade fram mina fem ord. Men när jag läste igenom dem upptäckte jag att jag helt lämnat bilden och bara tänkte på vad hotellrum ger mig för associationer i största allmänhet. Det blev alltså: Bilden fick mig att tänka på hotellrum som fick mig att tänka på…

 4. Du har en poäng där, Tell. När jag skrev värderande tänkte jag på ord som ”fint” och ”fult”, där vi har slags gemensam värderingsbas. Värderingen av ”vinter” är, som du påpekar, subjektiv. Liksom ”hemifrån”. Har du aldrig hört någon sucka att det är så skönt att komma hemifrån ibland? Jag skulle snarare tycka att ”semester” är en negativ form av ”hemifrån”.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.