Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Äntligen sågad!

| 11 kommentarer

Ja, jag googlar min bok, minst en gång i veckan. Vad trodde ni? Och jag har äntligen snubblat över en sågning. Visserligen bara som en artikelkommentar, men ändå. "Stor besvikelse", "platt fall" och – avsnittet jag gillar bäst – "kontraproduktiv för en stor skara lättpåverkade fotoamatörer som troligen kommer att fastna i Görans banala bildklichéer". 

Det känns friskt och sunt att bli ifrågasatt. Synd bara att kritiken var så svepande och saknade konkreta exempel. Jag är nyfiken på hur mina banala bildklichéer ser ut. Ja, förutom växt mot vägg och några till som är skapade för att vara en klichéer. 

Hittade ett par nya recensioner också. Se högerspalten. 

11 kommentarer

 1. Den dagen som vi gör en bok som passar för alla så gör vi nog en rätt tråkig bok.

 2. ”I don’t know the key to success, but the key to failure is trying to please everybody” (Cosby)

 3. Jag förstår dig. Att bara få höra ”Åh vad bra!” kan vara ganska frustrerande i längden. Vad ska man sträva efter om målet redan tycks vara uppnått, liksom.
  /Adam – som har läst halva boken och kanske återkommer med beröm/sågning efter hela…

 4. Böcker som passar alla finns inte. Om en bok blir populär är det i sig en anledning för vissa kritiker att samla ihop till en sågning. Det är granskningsreflexen som slår till. Friskt och sunt i grunden, men kan som allt bli för mycket.
  Men nog måste det finnas en del saker som alla tycker om. I en dialog i filmen Shrek lyfter Åsnan fram lasagne som ett exempel (ligger det något i det?). Själv har jag aldrig träffat någon som tycker illa om ballografpennor, de där klassiska som är märkta ”svenskt arkiv”.

 5. Jag hade tänkte att använda motorsågen – men den startade inte :-) Nä det är skönt att man inte är filmkritiker utan faktiskt får lov att ge positiva recensioner när något är bra. För den är bra!
  Problemet är att få klarar att ge konstruktiv kritik. Oavsett om det är en hissning eller dissning. Man vill ju veta vad man kan göra bättre eller vad man gjorde bra.

 6. Jag håller med. Användbar kritik är tyvärr en bristvara.
  Fast bok- skiv- och filmkritik behöver inte vara konstruktiv ur upphovsmannens perspektiv för att fylla sin funktion som köpråd för konsumenten.

 7. Gillar boken som jag skrev i min blogg, där finns mycket att komma tillbaka till och reflektera över när man gör sina bilder. Men hade jag inte läst Terjes recension så hade det nog dröjt ett tag innan jag kollat upp boken, och det på grund av titeln.. Min förutfattade mening var just att det var någon form av receptsamling för fototävlingsaspiranter, som tur är så misstog jag mig där.
  /P

 8. Ja, titeln är missvisande. Men som jag skrev i ett tidigare inlägg – de mer korrekta titlarna är inte tillräckligt säljande. Och att sälja är också viktigt, för annars blir det inga fler böcker.
  Jag är glad att Terje skrev om boken, han har tyngd.

 9. Jag är glad att jag läst boken, intressant och inspirerande, en spark i rumpan att gå vidare i fotograferandet. Hoppas den säljer bra så vi får uppföljare…!

 10. jag fick boken igår och har skummat igennom/läst halva. men hur ska jag kunna ta till mig allt det du skrivit??
  Massvis att lära!!! Lång väg att vandra, men kul!

 11. Jonas, kul att stöta på dig då och då. Ännu roligare att du läst boken.
  Kix, du vet vad de säger: Man når aldrig slutet på den där vägen.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.