Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

God Morgon Sverige

| 7 kommentarer

Frost

Det är med viss yrvakenhet jag inser att det i mitt land finns ett politiskt parti som vill göra mitt arbete gratis tillgängligt för alla. I Piratpartiets Sverige kan min granne – eller min fiende – distribuera en bok som jag skrivit gratis till alla som vill ha den. Det finns absolut ingenting jag kan göra åt det, för i Piratpartiets Sverige äger jag inte rätten att bestämma över distributionen av mitt eget arbete. Det enda som krävs är att den som distribuerar min bok inte gör det av vinstintresse. Partiprogrammet avslöjar inte var bevisbördan ligger, men jag misstänker att den nog hamnar hos mig. 

Du kanske tänker att det är väl bra att kunna läsa böcker gratis utan att behöva gå till biblioteket. 

Jag tänker att aldrig i livet att jag skulle skriva en till. 

Dessvärre är inte det här ett åsiktsinlägg. Det är tråkigt nog baserat på fakta. 

7 kommentarer

 1. Jag ska inte gå längre än att jag säger att jag tycker att det låter väldigt fel och hoppas innerligt att de inte får igenom något sådant, för mina politiska kunskaper är allt för dåliga för att jag ska på ett vettigt sätt förklara min ståndpunkt….men det där är ju som det är.
  Hur som helst…så tänkte jag mest att jag skulle skriva någon rad om bilden där ovan…den var riktigt jäkla läcker. Kunde inte sluta titta på den när jag först såg den Göran, en klar vägghängare!

 2. Tack. Inte min vanliga stil precis, men jag gillar den också. Av någon anledning får den mig att tänka både på bilder av Terje Hellesø och Micke Berg. Terje för motivet, Micke för motljuset.
  Politik är svårt och tidskrävande att skriva om. Man får ta en liten bit åt gången.

 3. Ja, och det vore väl ännu trevligare om din bok inte heller fanns på bibliotek…? De 76 öre du för per utlåning är ju nästan ingenting det heller – om man jämför med intäkten från ett köp?
  Om inte bibliotekssystemet redan fanns idag, tror ni ett sådant system skulle kunna sättas nuförtiden – när upphovsrätten och inkomster från all slags spridning av verk hålls så helig?

 4. Nu lägger du på mig åsikter som jag inte har. Biblioteksutlåning fungerar bra ur mitt perspektiv. Biblioteket köper först in boken, vilket genererar en viss inkomst till författaren, därefter en mindre summa för användning under en begränsad tid. Jag vet inte om det skulle gå att införa idag, bara att jag nog skulle vara positiv. Det är ett rimligt system i mina ögon.
  ”Helig” är ditt ord. För mig är möjligheten till inkomster för en bok inte en lyxig guldkant på tillvaron, utan en absolut förutsättning för att jag ska kunna skriva den. Om inte bonden skulle ha en rimlig chans att få betalt för sin skörd så skulle han inte så, om inte busschauffören varje månad fick en lönecheck så skulle hon inte köra bussen.
  Det kostar rätt mycket att skriva en bok. Min senaste motsvarar ett halvårs arbete, plus att vi betalat drygt 20 fotografer för att få använda deras bilder i boken. När förstaupplagan sålt slut får jag en timpenning som motsvarar ungefär 80 kronor, generöst räknat. Jag betalar F-skatt på det, motsvarande belopp för en person med A-skatt torde ligga närmare 60 kronor. Det motsvarar en vanlig månadslön på 10.600 kronor. Först när förlaget sålt tre gånger förstaupplagan närmar jag mig den lön jag skulle fått som anställd journalist. Det är inte särskilt troligt att boken kommer att sälja så bra, men det är klart att det vore trevligt.
  Inga inkomster – inga böcker. Såvida man inte är för ett system där staten subventionerar även författare av facklitteratur, men det går stick i stäv med Piratpartiets agenda. Och min, ska jag kanske tillägga.

 5. Upphovsrätten måste absolut skyddas, självklart ska man ha rätt till betalning, lön, för det jobb man gör eller skapar.
  Ni som tycker annat , vakna , eller somna om,men lägg inte rabarber på andras skapelser , Detta gäller all form av media,
  Vem vill jobba gratis o tro att endast erkännande blir till mat o husrum.

 6. Grattis till slutförsäljning av första upplagan (enligt kamerabild.se). Må folk dessutom fortsätta att se värdet av upphovsrätten som nödvändig för möjligheten att överleva på det man skapar.

 7. Det som gör det allvarligt är att samtliga ungdomsförbund och även somliga journalister och en och annan forskare stöder Piratpartiet i detta lagförslag.
  IPRED är blott en bris räknat i fascistpoäng om man jämför med den lag piratpartiet föreslår där en stat ska gå in och lagstifta om att vem som helst får utnyttja och distribuera enskilda individers arbete.
  Som kreatör vet man att det aldrig finns några garantier, alla låtskrivare, författare, filmskapare vet att man kanhända inte kommer att tjäna en krona. Men om man lyckas skapa något begärligt, något folk vill ha så kan man få igen sin investerade tid – den möjligheten vill PP ta bort.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.