Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Oss icke-krängare emellan

| 8 kommentarer

Bildtankbok
En god vän skriver i ett mejl angående boken: 

"Jag är ännu inte riktigt kompis med titel och omslag. Tycker att boken verkar vara bra mycket bättre än den lovar, vilket väl ur en moralisk synvinkel är toppen, men knappast ur den kommersiella." 

Jag förstår precis vad han menar, men när det gäller att gissa vad som säljer och inte har jag gett upp för länge sedan. Om jag fått bestämma skulle boken varit svart med texten 

BILD
TÄNK

skrivet precis så, i två rader, med vita, linjära bokstäver. 

Men då skulle ingen köpt den, säger förlagets samlade erfarenhet. 

8 kommentarer

 1. Jag antingen medtycker eller misstycker, beroende på om det är en vitsig eller en anglifierad avsaknad på bindestreck…

 2. Vitsig vet jag inte, men tanken är att man ska kunna läsa titeln både som ”bildtänk” och som två ord.
  Bindestreck i titlar är oftast inte snyggt.

 3. Jag tror jag håller med din vän. Det intrycket jag har fått av boken genom att följa vad du bloggat om den är att det är en ”filosofisk” bok, en bok om abstrakta ämnen som väcker tankar. Omslaget signalerar snarare ”handbok”. ”Så här gör du”, typ.
  Men, som du själv konstaterar, förlaget lär vara bättre än vi lekmän på att gissa vilka omslag som säljer och varför de säljer.
  Intressant inlägg hursomhelst!

 4. Det svarta med ”bild tänk” gör mig riktigt nyfiken, men tyvärr inte den andra. En höjdare att inte ha en bild på omslaget. Sanningen är bäst att få veta på ett konstruktivt sätt.

 5. För min del hade det kunnat stå Göran med ”G” på framsidan, jag dömer boken efter innehållet, men visst är det som Adam säger. Omslaget text ger intrycket av att det är en ”handbok” och till viss del är det väl så också kan jag förmoda. Anledningen till att jag köper boken och flera andra böcker är för att lära.

 6. Om jag inte vetat ett dugg om författaren, och såg dessa två varianter av bokomslag, skulle jag absolut blivit mest nyfiken på den svarta.
  Det betyder att den färgade är bäst. För jag tycker oftast inte som ”alla andra”…
  :-)

 7. Svårt är det. På T-Centralen såg jag en tidskrift (minns inte titeln) med ett klistermärke som sa att detta var ett av sex(!) olika omslag till samma utgåva. Det är kanske där lösningen ligger – samma innehåll i flera olika paket.
  Och Johnny har rätt i att det på sätt och vis är en handbok. När man slår ihop den efter att ha läst allt så ska något ha förändrats. Man ska ha tänkt några nya tankar och formulerat några nya insikter som gör att fotograferandet utvecklas.
  Ja ja, det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig. Redaktör Ulf säger att det är en typisk ”bara man bläddrar en gång så vill man köpa den-bok”. Hoppas att han har rätt.

 8. Ha ha, jag känner igen mig Elisabeth.
  Men om man tänker så här då: Det färgade omslaget kan man bli lite irriterad på, liksom ”yeah, right”, och så börjar man bläddra i boken för att få sina fördomar bekräftade. Men så blir man fast, i enlighet med Ulf teori i inlägget ovan.
  Förlagsfolk är smarta människor. De vet saker som inte vi vanliga dödliga känner till.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.