Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Låter inte bilderna ta över

| Inga kommentarer

Jag är ingen powerpoint-person. Gillar inte att visa slides. Jag är whiteboard. Vill rita och prata istället för att fylla folks huvuden med perfekta grafer och bilder. Vill skriva i stunden. 

Men nu är det Fotomässa och scenen är bra mycket större än det kombinerade konferens- och lunchrummet i källaren på Skaraborgs Läns Tidning där jag senast pratade. Så jag är en duktig pojke och gör mina slides så att alla ska se ordentligt. Jag sväljer att det också betyder att jag inte kan växla fritt, som jag är van vid. 

Men det är ju lustigt det där med powerpointade föredrag, att bilderna tenderar att ta över. Man börjar med en idé om att bildsätta sitt alldeles utmärkt uttänkta tal, men helt plötsligt tänker man i termer av bildtexter istället. Liksom "vad ska jag säga till den här bilden?" Fattigt blir det. Odynamiskt och stelt. Talet måste vara grunden, bilderna det lilla extra. Man måste kämpa och vara lite uppmärksam så att inte bilderna tar över. Jag rensar hårt. Vänta er ingen bildfest. 

Det är vad jag tänker när jag nu klickar "save" och "quit" i mitt bildprogram. 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.