Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Jämlikhet är hälsosamt

| 3 kommentarer

Sir Michael Marmot

Om du vill att människor ska må bättre, vara friskare och leva längre så måste du arbeta för att minska klyftorna i samhället. De med sämst status måste bli mer delaktiga och känna att de har större kontroll över sina liv. Ökad jämlikhet är det enda sättet att förbättra folkhälsan. Säger Michael Marmot och lägger upp det ena statistiska beviset efter det andra inför åhörarna i Riksdagens andrakammarsal idag. 

Det är inte tillgången på vitaminer det hänger på om vi har hälsan, utan på samhällets formella och informella maktstruktur. Det går att föra i bevis. 

Och by the way: Det är din upplevda status räknas, inte vem som har nyast espressomaskin. Var stolt, orädd och vårda din integritet så lever du längre. 

Läs mer på SvD och i Marmots bok Statussyndromet

3 kommentarer

  1. Vill man må bättre, vara friskare och leva länge så behövs nog väldigt mycket mer än att bara minska klyftorna i samhället. Byt regering, låt fabriksindustrin lära sig stava till personalpolitik och förstå att nyckeln till framgång ligger i att man har medarbetare som mår bra…osv, osv, osv…Nä, inte mitt ämne det här, så jag slutar nog där.

  2. Grejen med Michael Marmots teorier är att du inte kan se till att dina medarbetare mår bra om du inte ökar deras status. Ökad status innebär inte bara mer betalt, utan framför allt att du bemöts med respekt och får mer kontroll över vardagen på ditt arbete.
    Vill du att dina barn ska må bra? Bygg inte upp ett system där du belönar dem för att de är ”duktiga” (det vill säga att de gör som du säger), utan höj deras status. Låt dem vara med och bestämma och ta ansvar. Gör dem mer självständiga, även gentemot dig själv.
    Jag måste nog läsa den där boken.

  3. Och Michael Marmots har helt rätt. Tycker det är kloka tankar, men tyvärr så funkar det inte på det sättet idag då konkurrensen är stenhård på marknaden. Jag som arbetar inom tillverkningsindustrin och har gjort så i över 8 år ser att det sakta men säkert blir till det sämre för de vanliga arbetarna. Sen är det beundransvärt att det finns de som tror på en förändring och kämpar för det, det ska man absolut lyfta hatten för, men tyvärr så blir inte företagen mindre effektiva med åren och mer personalvänliga…tvärtom.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.