Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Inspirerande men svårtillgängligt hos Mr. Urbano

| 2 kommentarer

Fantastiskt kul att Ulf Fågelhammar under sitt alias Mr Urbano startat ännu ett webbprojekt efter the F blog. Det nya heter 591

Inför starten igår fick Ulf till ett imponerande antal inlägg och en liten utställning signerad Thomas Håkansson. Inspirerande? Absolut. Precis som the F blog visar 591 på en imponerande aktivitet bland fotografer världen över, och bara detta flöde av bilder och idéer räcker långt för att tända arbetslust och en kreativ gnista. 

Samtidigt får jag samma obestämda känsla av alienation inför 591 som jag hade inför den numera nedlagda bildtidningen Motiv. Det är mycket bilder för bildernas egen skull, en hel del namedropping och åtskilliga referenser till en traditionell etablerad fotografi. Redan i förklaringen till namnet 591 refererar Ulf till Alfred Stieglitz (amerikansk fotograf som betydde mycket för att ge fotografin status som konst), Francis Picabia (fransk målare) och Vilgot Sjöman(!). För mig skapar den kulturella inramningen en museal hinna som lägger sig mellan mig och bilderna. Eller kanske snarare mellan mig och bildernas ämnen, för här får jag oftare än jag skulle vilja känslan av att bilderna är sig själva nog. 

Men det är bara ett första intryck. Eftersom jag vet att Ulf Fågelberg Fågelhammar har höga ambitioner och mycket energi är 591 ett givet bokmärke i min webbläsare. Kulturhinna eller inte. 

2 kommentarer

 1. 591 ljus har tänts i mörkret!
  Tack för dina ord.
  Hinna eller inte hinna…det är frågan
  Jag hinner nog ;)
  en rättelse:
  mitt namn är Fågelhammar

 2. Jag är glad över din blogg. Hoppas du hinner mycket.
  Och ursäkta namnfelet, rättat nu.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.