Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Hur många bra bilder har du i dig?

| 2 kommentarer

Kamraterna på frilansbyrån hävdar att Ansel Adams någon gång sagt att man maximalt kan göra 300 bra bilder i sin karriär, och att han själv tyckte att han inte riktigt nådde ända fram. 

Christer Strömholm lär enligt samma källor ha sagt något liknande, och Micke Berg har jag själv hört nämna siffran tjugo bra bilder om året. Micke ställde förresten frågan till mig på sin blogg för ett tag sedan, "fråga dig hur många bra bilder du tagit i livet…". 

Jag blev lite ställd. Bra för vem? Och så började jag fundera på vad den här siffran egentligen handlar om. Tänker mästerkockar att de bara kommer att kunna göra 300 perfekta måltider i sitt liv? Tänker busschaufförer att max är nog ändå 20 felfria turer på ett år, allt annat är övermänskligt? 

Känns det inte lite tillkrånglat? Hur kommer man fram till ett tal? Handlar det om tröst, om peppning eller är det bara ett sätt att hålla sig själv kvar på jorden? En påminnelse om sin dödlighet? Behovet av att kvantifiera prestationen måste ju komma någonstans ifrån. 

Kanske är det mest ett sätt att säga: "När jag säger att en bild är bra, då är det jävlar i mig exklusivt." 

2 kommentarer

  1. När jag är ute på uppdragsfotograferingar och plåtar folk brukar en ganska vanlig kommentar vara: ”Oj vad många kort du tar, nu måste du väl fått nån bra”. Och då brukar jag på rutin slänga ur mig att ”Ungefär en bild på 50 blir bra”.
    Men i det fallet betyder ”bra” egentligen bara ”publiceringsbar”, dvs om en tidning vill publicera en bild så brukar det landa på att jag tar ca 50 bilder.
    Hmmm… fast det där var ju egentligen inte vad du skrev om. Så, för att kommentera det säger jag: Intressant iakttagelse!

  2. Det där med ”publiceringsbar” är också intressant. På filmtiden var mitt slentrianuttryck att man fick ut max fem bra bilder på en rulle, men det är ju högt räknat.
    Nu har jag två väldigt olika stilar. När jag arrangerar porträtt räcker det ofta med tio exponeringar, när det händer mycket runtomkring ligger jag närmare dina femtio.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.