Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

En bok för mig – tjugofem år för sent

| 5 kommentarer

Jag håller ju på med den där boken fortfarande. Än finns många trådar att knyta ihop, bilder att välja och språk att slipa. 

Just det här skedet är lite segt. Nästan tråkigt. Jag längtar efter att få se lite grafisk form och så småningom känna doften av trycksvärta. 

Men mitt uppe i min självömkan över hur segt det är att kolla faktauppgifter och välja bilder så slås jag av insikten att det är för mig själv jag skriver boken. Det här är precis vad jag skulle velat ha way back when, när fotografi var nytt och outforskat. Struktur. Lätt men djup. Ja ja, ni får se. 

Och så en gammal nyhet, jag vet. Men eftersom alla kanske inte läser Terje Hellesøs blogg tänkte jag att jag kunde komma undan med det. Norska Aftenbladet tog i juni upp frågan om huruvida naturfotografen Steve Blooms bilder är manipulerade i efterhand. 

För min del är jag bara så förvånad över att han blånekar. Jag har aldrig sett hans bilder som dokumentära. Den stora frågan är hur många fans han skulle förlora om han medgav att hans bilder är fotomontage och inte det vi traditionellt kallar "fotografi". Om man tar bort känslan av att han visar naturen "på riktigt", skulle bilderna stå pall i konkurrensen från illustratörer och fotografer som photoshoppar öppet? 

Men vem är jag att döma. Blir nästan sugen på att låna Untamed för att kolla om det där med de kopierade snöflingorna som nämns i Aftenbladet stämmer. Är "Blooms flingor" en modern variant av "Elliords himlar", eller är det bara elakt förtal? 

5 kommentarer

 1. Det måste vara jobbigt. Alla har myter, lögner de lever med. När varianten på sanningen är den sida man visar utåt: Nej jag har inte Photoshoppat/fixat brösten/tagit danskurs.
  Det är skönast när de där avvikelserna är små. Eftersom man alltid är medveten om dem själv.
  Iofs. Som George Costanza sa: ”Jerry, it’s not lie if you believe it yourself.”

 2. Det låter hemskt men är tyvärr sant att under de åren jag själv lärde till fotograf både privat och på de utbildningar jag gick kom jag inte någon gång i kontakt med en lärare eller hantverksbok som jag kände mig inspirerad av.
  Säkert är det bättre idag men jag tror det är en utmärkt tanke att man skriver en bok för den man en gång själv var.

 3. Väntar med spänning på boken och passar dessutom på grattulera. För visst har ”projekt bröllop” gått i mål nu i augusti?

 4. Projekt bröllop är genomfört. Jag är nu en ärbar man.

 5. För att inte tala om din hustru.
  Ärbar alltså.
  /anders

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.