Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Tjänstefel att inte tigga

| 2 kommentarer

Micke Berg tycker att Goro Bertz borde få åtminstone ett par tusen av Kamera & Bild för att de publicerat några sidor med Goros bilder.

Tycker jag med. Problemet är bara att i magasinskulturen är det snudd på tjänstefel att inte försöka få så mycket som möjligt av materialet gratis. Om en chefredaktör skulle knata till förlagsledningen och begära lite extra i budgeten för att kunna publicera bilder av en särskilt intressant fotograf skulle snacket mycket väl kunna gå så här:

– Varför då? Det måste väl finnas andra fotografer som inte vill ha betalt?

– Jo, men…

– Ja men ta dom istället då.

Marknadsföring kostar. För en ung, relativt okänd fotograf ofta hela arvodet för en publicering. De som är mest förhandlingsvilliga syns mest.

Det påminner mig om när en dataspelsintresserad kompis för några år sedan fick ett erbjudande från förlaget IDG om att recensera dataspel. Glad och lite smickrad frågar han vad arvodet skulle bli.

– Ja, alltså… Du ska skriva för webben va, och där har vi inte mycket pengar. Men du får ju face exposure.

Exakt det begreppet använde dom.

2 kommentarer

  1. Hur rimmar det du skriver här med ditt tidigare inlägg om dina babies som du avråder från att bli frilans? Alltid lite svårt att förstå att fototidningar tycker det är så bra marknadsföring att synas i dem så att de ska få material gratis.
    Har överhuvudtaget svårt att förstå varför de som är kreatörer ska jobba gratis i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Jag har just suttit med en fotograf som förbereder en utställning på Kulturhuset. Den ersättning som Kulturhuset betalar räcker inte ens till för att betala utställningsprintarna, än mindre montering. Att få betalt för den arbetstid han lagt ner på den är fullständigt löjeväckande. Detta säger en som är anställd på Kulturhuset och får betalt för den tid hon lägger ner på denna utställning.
    Stefan

  2. Jag försvarar inte systemet. Jag beskriver det. Och jag håller med dig om allt i din kommentar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.