Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Foto spöar Kamera & Bild

| 2 kommentarer

Jo, jag var ju med och startade Kamera & Bilds läsarfototävling Grand Prix en gång i tiden. Och jag tog en del stryk av arga tävlingsdeltagare under ett par år. Bara konstiga bilder vinner, hette det. Tacka vet vi tidningen Foto, hette det. Där vinner i alla fall bra bilder, hette det.

Men nu har Foto med hjälp av månadens domare Helga Härenstam definitivt tagit över Kamera & Bilds roll som mest nytänkande i fototävlingar. Kolla in Olga Perssons vinnarbild på sidan 90. Tyvärr kan jag inte hitta bilden online, men alla som någonsin arbetat med insändarsidor känner igen den. Ensam talare med mikrofon. Föreningslokal. Blixt. Julgranar i bakgrunden, men bara ljusen från dem syns. Centralkomposition.

Inget ont om Olga Persson. Inget ont om domaren Helga Härenstam. Om jag sätter på mig en viss sorts glasögon kan jag också se att bilden är cool (även om jag inte håller med Helga om att den är helt royanderssonsk).

Men jävlar vad mycket stryk ni kommer att få av läsekretsen.

2 kommentarer

  1. Jag reagerade också över den bilden, och kunde inte bestämma mig riktigt för om den var bra eller kass. Håller med om att den inte är helt Roy Andersson, den skulle ha varit betydligt mer beige eller grå för att kvala in där.
    Det var väldigt få bidrag i månadens tävling som jag gillade. Jag kände mig nästan arg när jag tittade på dem för att det var, i mina ögon, så mycket skräp med. Men fotohandlar ju mycket om att väcka känslor, så det lyckades de med hos mig. Även om det antagligen inte var den sortens känslor som fotograferna hade tänkt sig när de tog bilderna.

  2. Det jag tror många är upprörda över är att vissa bilder som vinner tävlingar aldrig ens lämnar minneskortet hos flertalet fotografer. Så om nu bilden bryter mot nästan alla rekommendationer för hur man komponerar en bild, om ljuset är fel osv. Då vill man veta att fotografen gjort så med vilje, att det är ett högre fotografiskt tänk bakom bilden som man kan inspireras av likt Pieter ten Hoopens fotografier. Många av vinnarbilderna är regelrätta avbildningar av situationer eller platser/saker. Det känns som om man valt bilder på måfå och det skulle vara riktigt intressant att få reda på vad fotografen ansåg var bra med bilden och jämföra det med domarens.
    Enligt min mening finns det en stark bild i resultatlistan. Markku Välitalos bild på händerna och fotografiet är en vinnare i mina ögon.
    Kommentaren från domaren är obetalbar. ”Det är fint att händerna i bilden är i naturlig storlek.” VAD betyder det? Det tydliga budskapet och den fina exponeringen kan kvitta så länge damen inte har abnormt stora eller små händer? Tyvärr slagen av en ovanligt tjock rolig plånbok, en rolig hund på en kulle, en rolig ko bakom löv osv.
    Jag har inte lämnat in några alster själv och är inte en sur förlorare (i detta avseende åtminstone).

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.