Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Snoken vinner dubbelt

| 2 kommentarer

Akeericson
Årets fotograf: Åke ”Snoken” Ericson.

Karlmelander
Tog årets bild: Karl ”Snoken” Melander.

Minns ni en gammal svensk TV-deckare som hette Snoken? Huvudpersonen var en snubbe med adlig eller åtminstone brackigt stenrik bakgrund som valt att en bana som som fattig privatdeckare. Han bodde på en husbåt med sin hund Tubbe. Avsnitten gick ut på att Snoken, eller Anders Grip som huvudkaraktären egentligen hette, fick möta människor ur den fina värld som han själv försakat och gång på gång få bekräftat att visst är det kul med pengar, men ärlighet och sann vänskap vinner alltid i längden.

Hursomhelst. Jag kan inte få bilden av Snoken ur huvudet när årets två huvudpersoner vid Årets Bild-galan – Åke Ericson och Karl Melander – går upp på chinateaterns scen. Inte bara är åtminstone Åke Ericson till det yttre ganska lik Sven-Åke Gustavsson som gjorde huvudrollen, både han och Karl har mer än en doft av den där enkelheten. Karl som stripp-slänger med kavajen. Åke som sätter sig på scenkanten och gör en stillsam tummen upp inför fotograferna. Och så är det något med håret. Långt. Ostyrigt. Mer Waynes World än Wallstreet. Mer slacker än streber.

– Det är bra att jobba utomlands, säger Åke. För då slipper man att det ringer i mobilen hela tiden.

Sen är det ju det där draget att titta bakom kulisserna som de båda också delar med Snoken. Jasså, ni tror att etanol är lösningen på alla era problem? Men då har ni inte sett det här.

2 kommentarer

  1. Båten har för övrigt flyttat hem till Stockholm igen.
    http://www.vlt.se/artikelmall.asp?version=740101
    Mvh
    Fredrik

  2. Tack för länken Fredrik. Det ger många kultpoäng att kunna peka ut Snokens båt vid Norr Mälarstrand i framtiden.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.