Bildradion

Podcast om fotografi med Göran Segeholm

Hus

| 6 kommentarer

SoderJag vill fotografera hus i skymningen och gryningen. Jag vill se kontrasten mellan det blå och det varma. Det är nästan det enda som jag kommer att sakna från den mörka årstiden – att se det varma ljuset i lägenheterna längs vägen när jag kommer hem från jobbet, att se människorna röra sig i köken.

6 kommentarer

 1. Jag med;
  http://jennymaria.com/?p=86.
  (Misslyckades med att göra en trackback!)
  :-)

 2. Ja! Det där punkthuset som du har längst ner till höger tycker jag särskilt mycket om. Den bilden får mig att tänka att man kanske skulle koncentrera sig på just punkthus. Gudarna ska veta att stockholmsförorterna är fulla av dom.
  Jag tror att årstiden är rätt precis nu. Det ska vara lite halvmörkt ute när aktiviteten i lägenheterna är som störst, mellan 17 och 19 sådär. Sedan släcks det i köken.

 3. Älskar också den där kontrasten mellan det varma gula och det kalla blå samt att fantasiera om vad som händer där inne i lägenheterna. Vad pratar de om? Vad har de gjort idag?
  Men snart kan det bli förbjudet att ta de där bilderna (i alla fall om människor i lägenheterna syns på bilderna). Så passa på att ta bilder nu :-)
  Förresten Göran, det finns inga ”bilder utan syfte”. Bara att höja kameran och ta en bild är ett syfte i sig själv tycker jag.

 4. Vackra tankar, Thomas. Både om lägenhetsljus och syften.
  Vad gäller lagförslaget så har jag hört annorlunda, att det inte lär påverka fotografering från offentlig plats på det sätt som du beskriver. Men jag ska snart kolla upp det med hjälp av en superduktig jurist jag känner.

 5. Ja, det kan ju vara så att jag har fel om det.
  Att det inte gäller om man så att säga tar bilden utifrån.
  Att t.ex. bilden av Hagamannen inte hade varit olaglig för att man inte tog den inne i fängelset (som jag antar innefattas av ”anstalt”) utan stod (eller satt i en helikopter) utanför och tog bilden. Såg inte någon definition av det vad jag kan minnas i den där utredningen/lagförslaget men jag kan ha missat det. Det var ju ganska många sidor. Har mailat med SFFs jurist. Hon menar att Hagamannen inte blir olaglig men gick inte in på detaljer om varför. Ännu.
  Men jag tror att det är viktigt att vi ändå håller koll på detta. Lätt att avfärda inskräkningar med att ”det bara drabbar paparazzis och snuskgubbar med mobilkameror”. Vilket kanske på ytan är sant men om man tänker ett par steg längre så kan det kanske även drabba en ”vanlig” pressfotograf/tidning.
  Men det här kanske var fel blogginlägg att starta en debatt om detta till :-)

 6. Den nya lagen ska bara förbjuda fotografering där man skyddat sig mot fotografering, exempelvis på toaletten, i duschen, omklädningsrum etc. Drar man inte för gardinerna får man skylla sig själv.
  Åtminstone enligt den hovsrätssaccessor som jag pratade med och som var sekreterare i utredningen.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.